Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 08.07.2022. 15:00

Panika i turbulencije na berzama žitarica se nastavljaju

Panika zahvatila berze u utorak zbog naglog pada cena žitarica, posebno hlebne pšenice. Kraj nedelje doneo je promenu i rast.

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 614
  • 30
  • 0

Zbog naglog pada cene pšenice, berze je zahvatila velika panika. Nije jasno da li je takvo stanje izazvala mogućnost ukrajinskog izvoza ili je reč o paničnoj reakciji na haotično stanje u kome se nalazi tržište.

Činjenica je da je u Ukrajini manje posejanog žita, a samim tim biće i manja žetva. Drugi problem je što će se to žito teško plasirati na tržište. Bez crnomorskih luka transportna logistika je veoma slaba i ne može to odraditi u odgovarajućem kapacitetu.

Cene idalje padaju

Za evropsku pšenicu iz nove žetve cena je u utorak pala na 331,75 evra po toni, a za američku je trebalo izdvojiti 807 centi po bušelu. Jara pšenica iz SAD i Kanade pala je na 890 centi po bušelu. Od vrhunca u maju, cene pšenice u SAD su pale čak za 37 odsto, a evropska pšenica je pala za oko 25 odsto, odnosno 107 evra po toni.

U Rusiji su cene pod pritiskom rekordne žetve (Foto: Renata Prusina)

Kanada i Rusija očekuju rekordne prinose, dok iz Evrope stiže vest da će prinos biti manji zbog suše i vrelog talasa koji su zahvatili Španiju, Francusku, Italiju, Nemačku, ali i druga područja.

U Rusiji su cene pod pritiskom rekordne žetve koja je tek počela, a država je smanjila izvozne takse kako bi povećala isporuke u novoj sezoni usred očekivane velike žetve. Prošle sedmice je izvezla oko 250.000 tona žitarica, u poređenju sa 500.000 tona sedmicu ranije. Prosečni prinosi su veći nego prošle godine.

Zabrinutost oko izvoza pšenice iz Ukrajine i slab logistički potencijal drugih vrsta transporta, kao i uticaj brojnih izveštaja o mogućim gubicima proizvodnje zbog vremenskih prilika u Evropi, SAD-u, Australiji i Argentini donose nove turbulencije na tržištu pšenice, izveštava Agrarheute. Analitičri su iskazali zabrinutost za isporuku pšenice preko crnomorskih luka, što podstiče rast cena.

Cene evropske pšenice nove žetve u septembarskim ugovorima porasle su za 13,25 evra na 338,75 evra po toni. U Čikagu su u četvrtak fjučersi na pšenicu porasli za oko četiri odsto, što je oporavak od petomesečnog minimuma. U sredu su cene američke pšenice pale za skoro 40 odsto u odnosu na cene od sredine maja, čime su cene dostigle nivo pre sukoba u Ukrajini.

Tržište pšenice i dalje ostaje neizvesno. Žetva u Evropi neće biti tako dobra kako se očekivalo, a velika je potražnja, posebno za nemačkom pšenicom. Egipatski državni otkupljivač žitarica GASC kupio je ove sedmice oko 63.000 tona. EU postaje važan izvor snabdevanja za glavne uvoznike.

Ukupan prinos će biti veoma teško odrediti zbog uticaja vrelog talasa i suše izražene su regionalne razlike. Očekivanja za žetvu u Mađarskoj su smanjena, a relativno dobar prinos se očekuje u Rumuniji i Bugarskoj.

Ove godine u Kanadi je pod pšenicom 10,3 miliona hektara, što je najveća površina u poslednjih devet godina. Zasejano je 8,7 miliona hektara uljane repice, a to je još uvek znatno manje od prošlogodišnjih 9,1 milion hektara.

Suša žanje rod

Evropska komisija je u svojoj prognozi umanjila prinos hlebne pšenice za 2022./23. na znatno ispod prošlosezonskih nivoa, ali je zadržala prognozu rekordnog izvoza. Očekuje se 125,0 miliona tona, što je umanjenje u poređenju sa 130,4 miliona predviđenih pre mesec dana i 130,1 milion u 2021/22. godine. Razlog tome su manji prinosi u Francuskoj, Poljskoj, Rumuniji i Španiji.

Prognoza za izvoz hlebne pšenice je ostala nepromenjena na 38 miliona tona, što bi bio rekord i znatno iznad izvoza od 30 miliona tona u 2021/22. godini. Očekuje se potražnja za pšenicom u EU u sezoni 2022/23. zbog smanjenog uvoza iz Ukrajine i Rusije.

Svaki rast temperature za 1°C, smanjuje prinos pšenice za sedam odsto?

Prognoza za proizvodnja kukuruza je 71,7 miliona tona u poređenju sa 72,5 miliona mesec dana ranije. Prinos ječma je neznatno umanjen na 52,2 miliona tona sa 52,3 miliona tona.


Tagovi

Tržište žitarica Cene žitarica Berza Cena pšenica Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.