Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reč stručnjaka
  • 11.06.2024. 14:00

Pegavost i bela trulež prete suncokretu. Koje su mere prevencije, a kako ih suzbiti?

Najefikasnija mera u suzbijanju ovih patogena je plodored od najmanje pet godina.

Foto: Depositphotos/weha
  • 488
  • 47
  • 0

Česte padavine i visoke temperature pogoduju razvoju bolesti u usevima suncokreta, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS). Na području Kikinde, u zavisnosti od lokaliteta i zastupljenog sortimenta, usevi se nalaze u fazi razvijeno devet i više listova do faze cvetna glavica vidljiva između mladih listova.

Česte pljuskovite padavine u proteklom periodu, kao i optimalne temperature vazduha nose rizik od ostvarenja infekcija najznačajnijim prouzrokovačima bolesti u suncokretu: ​​​​​​

  • ​​​​​​.

"Najefikasnija mera u suzbijanju ovih patogena je plodored od najmanje pet godina. S obzirom na to da je infektivni potencijal navedenih patogena prisutan, sa ciljem njihovog suzbijanja mogu se primeniti i hemijske mere zaštite u fazama od butonizacije do cvetanja."

Kako smo ranije pisali, bela trulež napada veliki broj biljnih vrsta, ratarskih poput soje i uljane repice, ali i mnoge povrtarske. Izaziva je gljivica Sclerotinia sclerotiorum, koja je vrlo agresivna. Izaziva gubitke, nekada zanemarljive, ali u nekim slučajevima velikih razmera, gotovo stoprocentne.

Narandžasti meteo alarm u većem delu zemlje - opasnost od oluja i grada

Za naredni period najavljuju se padavine koje će stvoriti povoljne uslove za razvoj navedenih patogena, pa se preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije:

Prisutna i crna repina vaš

Kako dodaju iz PIS, u regionu Kikinde krajem maja je na pojedinim parcelama utvrđeno prisustvo crne repine vaši (Aphis fabae). Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled useva, prvenstveno rubnih delova parcela, gde se vaši prvo naseljavaju. Prag štetnosti za ove štetočine iznosi 20 do 30 odsto napadnutih biljaka po ivičnim delovima parcele.

Ukoliko se uoči prisustvo crne repine vaši na nivou praga štetnosti, preporučuje se i primena nekog od registrovanih insekticida po obodu parcele kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje, a na bazi aktivne aktivne materije:


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Uzgoj suncokreta Bolesti suncokreta Plodored Crna pegavost Bela trulež PIS


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".