Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pilirano seme
  • 26.02.2020. 07:30

Pilirano seme - novi trend u poljoprivredi

Obloženo (pilirano) seme je okruglo, ujednačeno i veće je mase. Pogodnije je za precizniju setvu i pravilan sklop naročito kada su u pitanju kulture čije je seme prirodno manje mase, slabijeg kvaliteta i nepravilnog oblika.

Foto: Depositphotos/n.shumanski
  • 1.919
  • 35
  • 0

Današnja poljoprivreda podvrgnuta je novim trendovima koji imaju uglavnom pozitivan uticaj na one koji pokušavaju biti u korak s njima, ali istovremeno i da poboljšaju svoju proizvodnju. S obzirom da sve kreće od semena, ono mora biti visoko kvalitetno. Na današnjem tržištu, pilirano seme smatra se upravo takvim.

Pilirano seme je okruglo, ujednačeno i veće je mase. Pogodno je za precizniju setvu i pravilan sklop naročito kada su u pitanju kulture čije je seme prirodno manje mase, slabije kvalitete i nepravilnog oblika. Seme pre samog postupka piliranja, odnosno oblaganja, mora proći određene pripreme.

Prvo poliranje pa piliranje

Odmah nakon žetve čisti se od nečistoća, ostataka biljaka, te se suši na vrednost sadržaja vlage <10 odsto. Nakon toga se privremeno skladišti, a od svake grupe uzima se jedan reprezentativni uzorak koji se podvrgava opsežnoj kontroli kvaliteta (sposobnost klijanja, stepen čistoće, karakteristike sorte). Sledeći korak obuhvata poliranje, odnosno otklanjanje prekomerenog perikarpa kako bi se dobio što ujednačeniji okrugli oblik semena jer samo optimalno polirano seme ima garanciju za visoki stepen nicanja. Nakon poliranja, sledi piliranje. Masa koja se nanosi kao omotač na seme služi kao podloga za kasnije nanošenje fungicidnih i insekticidnih aktivnih materija u vidu mešavine vode i lepka. Sledi sušenje.

Koja je razlika između sortnog i hibridnog F1 semena?

Pilirano seme, kao finalni proizvod, visokog je kvaliteta, pruža puno mogućnosti u zaštiti od bolesti i štetočina, nema fitotoksičnih efekata i obećava ravnomerniju raspodelu na poljoprivrednim površinama. Obloženo je specifičnim materijalom pomešanim s hranjivim elementima, stimulatorima rasta i pesticidima, a sve kako bi se dobilo ravnomernije klijanje i nicanje.

Odlično za šećernu repu, ali i šargarepu, celer i salatu

U našim područjima pilirano seme šećerne repe izuzetno je popularno kod velikih proizvođača. S obzirom da je seme šećerne repe jako sitno, piliranje omogućava precizniju mašinsku setvu, brže klijanje, ravnomernije nicanje, pravilniji plodored, pa tako i lakše vađenje kvalitetnijih finalnih proizvoda.

Osim šećerne repe, setva salate i šaragarepe može predstavljati problem. Njihovo je seme takođe sitno, pa se mnogi odlučuju za pilirano koje je obloženo hranjivim materijama, jer je setva s takvim materijalom brža i jednostavnija. Takođe, možemo pronaći i pilirano seme celera koji se sije u ceđene blokove ili kontejnere. Svrha piliranja semena je pre svega povećanje klijanja i nicanja, i naravno, ostvarenje optimalne gustoće kola.


Tagovi

Pilirano seme Seme salate Seme šargarepe Seme Celera Seme šećerne repe Obloženo seme Nicanje


Autorka

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentkinja odseka Ishrana bilja i pedologije na Fakultetu agrobiotehničkih nauka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta