Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemljišta
  • 18.02.2023. 07:30

Plužni đon može stvoriti velike probleme - kako ga izbeći?

Oranje zahteva poznavanje zemljišta i njegovih karakteristika. Nastanak nepropusnog sloja dovodi do smanjenog roda.

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 504
  • 65
  • 0

Do stvaranja plužnog đona dolazi kada se oranje stalno izvodi na istoj dubini. Problem dodatno pogoršavaju uslovi u kojima se obavlja obrada zemljišta. Ako je prevlažno, treba ga ostaviti da se prosuši, jer u suprotnom dolazi do velikog zbijanja. Na malim parcelama traktor se često okreće, povećava se gaženje. Preteški traktori dovode do opterećenosti gornjih slojeva.

Sve to dovodi da se ispod oraničnog formira zbijeni sloj, plužni đon koji može stvoriti velike probleme.

Iz tog sloja je istisnut vazduh i voda, a čestice zemlje su čvrsto zbijene jedna uz drugu.

Dovodi do slabije rodnosti

U tom se slučaju prekidaju kapilarne veze. Voda i vazduh više ne mogu da cirkulišu. Sprečava se prodiranje padavina i vode u dublje slojeve. Izostaje akumulacija odakle biljke crpe vodu tokom sušnog perioda.

Kojih je šest koraka do plodnog zemljišta?

Zbog nepropusnosti, koren biljaka ne može probiti taj sloj i dolazi do pojave deformacija. Ostaje kratak, deformisan, kržljav. Kod pojedinih kultura javlja se povratni rast prema površini zemlje. Sve to dovodi do lošijeg zdravlja biljaka, slabijeg snabdevanja vodom i hranom i na kraju manjeg roda.

Bolje sprečiti, nego lečiti

Kako bi sprečili nastanak plužnog đona, izbegavajte oranje uvek na istoj dubini, ali i upotrebu preteških mašina za obradu. Pre obrade odraditi đubrenje stajnjakom, koji je dobro zgoreo, i mineralnim đubrivom. Osim što će obogatiti sadržaj hraniva, stajnjak će poboljšati mikrobiološku aktivnost i akumulaciju vlage. Zemljište će imati propusniju strukturu, a biljke povoljnije uslove za razvoj korena. Sprečavanju će doprineti jesenja obrada više nego prolećna. Tako se vlaga akumulira u dubljim slojevima zemljišta.

Orati u proleće - da ili ne?

U slučajevima da je već došlo do formiranja plužnog đona, koriste se podrivači i razrivači koji razbijaju, ali ne preokreću zemlju. Osim što podrivanjem razbijamo zbijeni deo, poboljšavamo prozračivanje i rastresitost. Površina će biti ravnija, a neće doći do dodatnog gubljenja vlage.


Tagovi

Oranje Plužni đon Zemljište Zbijena zemlja Podrivanje Kržljave biljke Plodnost tla


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.