Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 19.08.2016. 18:00

Počela trgovina sojom "na zeleno"

Cene berzanskih roba su u porastu. Finansijska vrednost prometa na "Produktnoj berzi", u Novom Sadu, je za 130,12 odsto veća u odnosu na vrednost prometa iz prethodne nedelje. Počela je trgovina sojom "na zeleno" - cena 300 evra po toni.

Foto: bigstockphoto.com, simazoran
  • 979
  • 46
  • 0

Cene berzanskih roba su u porastu. To je bio najbolji poziv tržišnim akterima da učestvuju u trgovini. Promet od 1.722 tone robe, koliko je protekle nedelje trgovano, na "Produktnoj berzi", je za 143,12% veći nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 41.003.280 dinara i za 130,12% je veća u odnosu na vrednost prometa u prethodnoj nedelji.

Kukuruza sve manje na zalihama

Cena kukuruza se posle kratkotrajnog pada, početkom ovog meseca, polako oporavlja. Realizovana berzanska cena u protekloj nedelji iznosila je 20,02 din/kg (18,20 bez PDV), što je za 3,41% više u odnosu na cenu od 17,60 din/kg bez PDV-a koliko je vredela ova roba prethodne nedelje. Kukuruza je sve manje na zalihama, pa bez obzira na očekivani dobar rod u nastupajućoj žetvi, cena i dalje istrajava na relativno visokim pozicijama.

Blagi rast cene soje

Situacija na tržištu soje je veoma slična dešavanjima na tržištu kukuruza. Naime, periodi pada, pa ponovnog rasta cene ove uljarice, gotovo da se potpuno poklapaju sa dinamikom na tržištu kukuruza. Cena od 45,58 din/kg (41,44 bez PDV) veća je u odnosu na prethodni nedeljni period za 1,07%, ali i dalje to je ispod nivoa sezonskog cenovnog maksimuma, iz juna, kada je soja kotirala na nivou od 46,00 din/kg bez PDV-a.

Cena soje novog roda oko 300 evra po toni

Možda i najinteresantniji podatak sa novosadske berze, u protekloj nedelji, jeste cena soje novog roda u trgovanju "na zeleno". Prva dva ugovora u terminskoj kupovini ove robe sa isporukom po skidanju useva, realizovana su po prosečnoj ceni od 40,65 din/kg (36,95 bez PDV). Preračunato u evro, vrednost ove robe iznosi u ovom trenutku 300 €/t.

Prodex nastavio rast

Pšenicom se nije trgovalo u periodu od 15. do 19. avgusta. Cene na međunarodnom tržištu su u blagom porastu, što se na osnovu kotacija ponude očekuje i na našem tržištu.

Prodex je nastavio svoj rast. Na dan 19. avgust, vrednost berzanskog indeksa dostigla je vrednost od 205,88 indeksnih poena, što je 1,93 indeksnih poena veća vrednost u odnosu na poslednji dan trgovanja prethodne nedelje.

Foto: bigstockphoto.com, simazoran


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Trgovina Poljoprivredni proizvodi Kukuruz Pšenica Soja Ratarstvo Prodex


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/