Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasinski okrug
  • 20.06.2016. 15:00

Počela žetva ječma, očekuju se odlični prinosi

Žetva ječma obavljena je na desetak odsto površina koje su u Rasinskom okrugu pod tom kulturom, a po trenutnom stanju žitarica - pšenice, ječma, ovsa i tritikala, očekuje se da bi prinosi ove godine u tom kraju mogli da budu natprosečni.

  • 820
  • 39
  • 0

Žetva ječma obavljena je na desetak odsto površina koje su u Rasinskom okrugu pod tom kulturom, a kako navode u kruševačkoj Poljoprivredno - savetodavnoj i stručnoj službi, po trenutnom stanju žitarica - pšenice, ječma, ovsa i tritikala, očekuje se da bi prinosi ove godine u tom kraju mogli da budu natprosečni.

"Prinosi ječma su dobri i kvalitetni jer su uslovi bili povoljni za setvu, takvi su bili i tokom prolećne vegetacije, poljoprivrednici su ispoštovali agrotehničke mere, a očekujemo prinose preko četiri tone po hektaru, na pojedinim parcelama čak do pet tona", kazala je Radojka Nikolić iz kruševačke Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe.

Krajem juna očekuje se završetak žetve

Žetva ječma, pod kojim je u Rasinskom okrugu oko 1.500 hektara, trebalo bi da do kraja juna bude završena, a početkom jula da počne žetva pšenice, koja je takođe u dobrom stanju. "Bili su dobri uslovi za nalivanje zrna, pšenica je u mlečnoj fazi zrelosti, klasovi su krupni, zrno dobro naliveno. Ako vremenski uslovi budu zadovoljavajući do, a potom i u vreme žetve, očekujemo visoke prinose, koji bi mogli da budu i iznad prosečnih pet tone po hektaru, odnosno preko pet tona, a na najboljim parcelama i iznad šest tona po hektaru", kazala je Radojka Nikolić.

Pšenica je u Rasinskom okrugu posejana na oko 13,5 hiljada hektara, dok je pod ostalim žitaricama još oko 4.000 hektara.

Iako posejan u optimalnom roku, kukuruz nije u tako dobroj kondiciji

Kukuruz pod kojim je na tom području oko 40.000 hektara, rekla je Radojka Nikolić, posejan je u optimalnom roku, ali su u maju bili nepovoljni uslovi, niže temperature od uobičajenih i s mnogo kiše. "Zbog toga se kukuruz sporo razvijao, prilično loše je izgledao, njegova vegetacija kasni i sada je ispod metra umesto da je preko metra, a sadašnje temperature i sunce mu pogoduju i očekujemo da će bolje izgledati", navela je ona i dodala da u zemljištu ima dovoljno vlage i ratari mogu da urade prihranjivanje azotnim đubrivom, ako to nisu učinili i da obave međurednu obradu.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Žetva ječma Pšenica Kukuruz Rasinski okrug Prinosi Radojka Nikolić PSSS Kruševac