• Produktna berza
  • 24.06.2016. 16:30

Počelo trgovanje pšenicom novog roda

Značajan rast robno-berzanskog prometa na Produktnoj berzi u Novom Sadu, pad cene kukuruza i prvi berzanski ugovori kupoprodaje pšenice novog roda, za promptnu isporuku, osnovna su obeležja prošlonedeljnog berzanskog trgovanja.

  • 1.180
  • 58
  • 0

Značajan rast robno-berzanskog prometa na Produktnoj berzi u Novom Sadu, pad cene kukuruza i prvi berzanski ugovori kupoprodaje pšenice novog roda, za promptnu isporuku, osnovna su obeležja prošlonedeljnog berzanskog trgovanja.

Prometovano je ukupno 1.250 tona robe, što je za čak 78,57% više nego prethodne nedelje. Ukupna dinarska vrednost prometa je takođe veća za 41,50%, u odnosu na prethodnu nedelju i iznosi 23.369.000,00 dinara.

I dalje stabilna tražnja za "starom" pšenicom

Novi rod pšenice, za promptnu isporuku, startovao je sa robno-berzanskim kotacijama. Na samom kraju nedelje je ukupno prometovano pšenice roda 2016. godine, u količni od 1.000 tona, na paritetu fco kupac, po jedinstvenoj ceni od 17,88 din/kg, sa PDV-om (16,25 din/kg, bez PDV-a).

Istovremeno "starom" pšenicom, roda 2015.godine, trgovano je u količini od 25 tona, po jedinstvenoj ceni od 19,80 din/kg, sa PDV-om (18,00 din/kg, bez PDV-a). Razlog rasta cene prošlogodišnjeg roda i to za 3,21%, leži u činjenici da je iste na tržištu sve manje, što znatno utiče na smanjenje ponude, ali je istovremeno tražnja za istom, zbog njenih kvalitativnih performansi i dalje stabilna.

Silazni trend cene kukuruza

Kukuruz je čini se prethodne nedelje dostigao svoj cenovni maksimum, tako da je ove nedelje njegova cena imala izražen silazni trend. Na zatvaranju trgovanja na samom kraju radne nedelje zaključen je čak berzanski posao po ceni od 19,80 din/kg, bez PDV-a. U okviru ukupno prometovanih 225 tona žutog zrna, registrovana je ponderisana nedeljna cena od 22,20 din/kg, sa PDV-om (20,18 din/kg, bez PDV-a), što je za 0,67% manje nego prethodne nedelje. Pad statistički jeste minimalan, ali silazni cenovni trend ukazuje na činjenicu da je višemesečni rast cene kukuruza, prekinut.

I Prodex zabeležio pad

Kao što je i cena kukuruza, nakon višemesečnog rasta, tokom ove nedelje zabeležila pad, tako je i Prodex, nakon više od tri meseca konstantnog rasta indeksne vrednosti, zabeležio pad. Ovaj berzanski indeks danas "vredi" 219,01 indeksnih poena, što je za 1,74 indeksnih poena manje nego prošlog petka.

Bregzit uticao na berzanska dešavanja

Bregzit je bio glavni, ne tržišni, pokretač dešavanja na svim berzama u svetu. Finansijske berze su reagovale na svaku promenu prognoza referenduma, što je posledično imalo uticaj i na robno tržište. Krajnji ishod je dodatno poremetio tržišta, kako valutna tako i tržište akcija, odnosno robno tržište. Posledice će se osećati sigurno još neko vreme.

Pogodni vremenski uslovi u kukuruznom pojasu u SAD-u su dodatno pritiskali cene na čikaškoj berzi. Pšenica sa julskom isporukom je pojefinila za 3,85%, a kukuruz za 8,93%. Konstantan pad je beležen i na tržištu roba iz soja kompleksa. Fjučers na soju je pojeftinio za 0,88%, a na sojinu sačmu za 3,64%. Iako obilne padavine na zapadu Evrope i dalje povećavaju zabrinutost oko kvaliteta nove pšenice, dešavanja oko Bregzita i kretanja na čikaškoj berzi su ipak imala značajniji uticaj. Na Euronekstu je pšenica pojeftinila za 2,15%, a kukuruz za 3,56%. U Budimpešti su cene pšenice i kukuruza niže za 1,65%, odnosno 1,68%.

Foto:bigstockphotos.com;smart.art


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Pročitaj više »

Tagovi

Prodex Produktna berza Kukuruz Pšenica Cene žitarica Berzanski promet Pšenica novog roda


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/