Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 07.07.2015. 13:54

Početni prinosi od 3,5 do 6 tona po hektaru

Počela je žetva pšenice u Pomoravskom okrugu, a prinosi se kreću od 3,5 do 6 tona.

Foto: depositphotos.com
  • 66
  • 1
  • 0

U Pomoravskom okrugu počela je žetva pšenice zasejane na 15.000 hektara, a početni prinosi se kreću od 3,5 do 6 tona po hektaru.

I uz veliku vrućinu, na poljima Pomoravlja, Resave i Levča, danas su brojni kombajni, a kombajneri i poljoprivrednici, kažu Tanjugu na njivama da im vrućina ne smeta.

"Žetva pšenice u našem kraju počela je pre dva tri dana i ovo lepo vreme ubrzava radove", rekla je Tanjugu stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe u Jagodini, Milanka Miladinović.

"Procenat vlage je od 13 do 13,5 što je zadovoljavajuće, zrno je suvo, a hektolitarska masa, bar ovog što su ljudi uradili, je od 80 do 83 odsto", istakla je Miladinović i dodala da su prinosi različiti, zavisno od primenjene agrotehnike i kreću se od 3,5 do šest tona, po hektaru. Još je napomenula da je u Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Rekovac i Svilajnac, ječam požnjeven u većem procentu.

Pojedini mlinovi počeli su otkup pšenice, a poljoprivrednici, kažu, da kombajneri za svoj posao uzimaju 100 evra po hektaru.

Foto: depositphotos.com; Ivanov


Izvori

Tanjug


Tagovi

Početni prinosi Žetva pšenice Procenat vlage Milanka Miladinović Pomoravski okrug Resava Levča Jagodina Hektolitarska masa Otkup pšenice Kombajneri