Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 25.09.2015. 08:30

Podsticaj za pšenicu u RS oko 500 KM/ha

Vlada Republike Srpske odlučila je da ukupan iznos podsticaja po hektaru setvene površine pod merkantilnom pšenicom za rod 2016. godine iznosi inicijalno oko 500 konvertibilnih maraka.

Foto: depositphotos.com
  • 170
  • 7
  • 0

Vlada Republike Srpske odlučila je da ukupan iznos podsticaja po hektaru setvene površine pod merkantilnom pšenicom za rod 2016. godine iznosi inicijalno oko 500 konvertibilnih maraka, odnosno 255,75 evra.

Isplata u dva dela

Na osnovu procene uslova za odvijanje proizvodnje i plana jesenje setve, resorno ministarstvo je predložilo podsticaje za proizvodnju merkantilne pšenice za rod 2016. u iznosu od 250 KM po hektaru, s tim što se prvi deo od 125 KM obračunava u proleće, a drugi u istom iznosu nakon žetve, prenosi portal capital.ba.

Mere podrške predviđaju i premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu za rod 2016. godine od 0,05 KM po kilogramu, kao i regres za dizel gorivo s ciljem dodatne podrške za potrebe izvođenja jesenjih radova u poljoprivredi, i to 100 litara po hektaru. Osim toga, ove mere predviđaju obezbeđenje povoljnih obrtnih sredstava u vidu namenskih zajmova Investiciono-razvojne banke RS za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, obezbeđenje sredstava za potrebe zasnivanja proizvodnje na bazi sufinansiranja dela troškova investicionih ulaganja.

Ukupan iznos podsticaja inicijalno oko 500 KM/ha

Ukupan iznos podsticaja po hektaru setvene površine pod merkantilnom pšenicom za rod 2016. godine iznosi inicijalno oko 500 KM po hektaru (za projektovani prosečan prinos od četiri tone po hektaru), saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću. Pored tih mera podrške, proizvođačima su na raspolaganju stručne i savetodavne usluge, koje obezbeđuje Ministarstvo posredstvom stručnih službi, raspoređenih u sedam područnih jedinica, navedeno je u tekstu.

Foto: depositphotos.com; werve


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Podsticaji Pšenica Jesenja setva Sufinansiranje Regres za dizel gorivo Merkantilna pšenica Premija Podrška proizvođačima