Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenac kukuruza
  • 11.06.2022. 16:30

Polaganje jaja i napad kukuruznog plamenca - kako ga suzbiti?

U usevima merkantinlog kukuruza hemijske mere zaštite se preporučuju kada su jajna legla plamenca prisutna na 10 odsto biljaka.

Foto: PIS Vojvodina
  • 210
  • 43
  • 0

Na području Srbije, u zavisnosti od roka setve, usevi merkantilnog i semenskog kukuruza se nalaze u različitim fazama razvoja listova, dok se usevi kukuruza šećerca nalaze u fazi od razvoja listova do cvetanja metlice i razvoja svile.

Pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova, registruje se prisustvo položenih jajnih legala. U toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi prve generacije kukuruznog plamenca, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Jajno leglo plamenca

Ovaj insekt pojavio se još pre 500 godina u Evropi. Izaziva globalno pad prinosa od sedam odsto godišnje, a u povoljnim uslovima čak i do 40 odsto.

Broj generacija plamenca varira od jedne do šest. Prosečni životni vek imaga je 10 dana. Ženka polaže 20 jaja na naličju lista. Jaja su bele boje, a kasnije dobijaju krem boju. Pred piljenje se uočavaju crne glave larvi. Oštećuju sve nadzemne delove kukuruza - list, metlicu, stablo, klip. Larve se ubušuju u stabljiku ili klip kukuruza, zavisno od generacije.

Plamenac napada i sirak, hmelj, suncokret, paradajz, ali najveće štete nanosi kukuruzu i paprici.

Suzbijanje kukuruznog plamenca - insekta koji izaziva pad prinosa

Od kukuruznog plamenca najugroženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza gde je preporuka da se hemijske mere zaštite sprovedu ukoliko se na pet odsto biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi.

Krenite sa pregledima

U usevima merkantilnog kukuruza hemijske mere zaštite se preporučuju kada su jajna legla plamenca prisutna na 10 odsto biljaka. Suzbijanjem prve generacije plamenca u usevima merkantilnog kukuruza prinosi se povećavaju u proseku oko pet odsto, smanjuje se poleganje biljaka usled vetra, a registruje se i manji napad prouzrokovača bolesti na klipovima.

S obzirom da je u toku početak piljenja larvi prve generacjije kukuruznog plamenca proizvođačima kukuruza se preporučuju pregledi na prisustvo jajnih legala i po postizanju pragova štetnosti primena nekog od inskekticida na baci aktivne materije:

  • hlorantraniliprol
  • hlorantranilprol + lambda cihalotrin
  • indoksakarb

Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Prognozno-izveštajna služba Kukuruz Plamenac kukuruza Hemijske mere Larve Pad prinosa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva