Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva žitarica
  • 15.08.2016. 08:00

Poljaci strahuju od katastrofalne godine

Zbog obilnih kiša u vreme žetve, poljski ratari strahuju od katastrofalne godine.

Foto: bigstockphoto.com, simazoran
  • 691
  • 73
  • 0

Ovogodišnja žetva žitarica u Poljskoj mogla bi biti katastrofalna, procenjuju poljski poljoprivredni stručnjaci gde je požnjeveno mnogo manje od polovine površina pod žitaricama jer je kiša usporila žetvu i smanjila kvalitet zrna.

Iako su se ratari nadali da će loše prinose nadoknaditi višim cenama, to se nije ostvarilo jer tržište ima svoju logiku, pa je cena žitarica niža nego kada je godina bila dobra.

Više cene neće popraviti lošu godinu

Još početkom jula, usevi su bili vrlo obećavajući i žetvu su svi očekivali s optimizmom. Centralna kancelarija za statistiku je predviđala da će poljoprivrednici požnjeti više od 26 miliona tona pšenice (pre godinu dana skinuli su 28 miliona tona hlebnog zrna), a Institut za ekonomiku poljoprivrede procenio je do 30 miliona tona. Sada, iako žetva još nije došla ni do pola puta, te procene više nisu aktuelne.

Mediji u Poljskoj javljaju da su do sada poljoprivrednici požnjeli oko 30% površina pod žitaricama, uglavnom na jugu zemlje. Ovde su poljoprivrednici obavili žetvu pre nego što je Poljsku zahvatio talas lošeg vremena i obilnih padavina. U 10 dana u praktično dve trećine zemlje kiša je padala svakodnevno. Problemi sa žetvom su najveći u vojvodstvima: Velika Poljska, Kujavsko-Pomorje, Zapadno-Pomorje, Varmija i Mazurija.

Klasje bubri, kvalitet pada

Tamo gde pada kiša, svaki dan se smanjuju šanse za dobru žetvu. Klasje bubri, a kvalitet zrna se pogoršava. Poljoprivrednici sve glasnije govore o finansijskom krahu.

"Prvo je svoje napravila duga i topla jesen, potom kratka, ali hladna i bez snega zima i na kraju - suvo proleće. U decembru je bilo više od 10 stepeni iznad nule, a na početku januara - minus 15 i bez snega. Osetljive biljke to nisu mogle podneti. Gotovo jednu trećinu zemlje zahvatio je mraz. Poljoprivrednici su polja zaorali i u rano proleće posejali prolećne kulture. Nažalost, proleće je bilo vrlo suvo, biljke loše klijaju i proleće se ponelo prema usevima gore nego zima. Ipak, čašu gorčine prelila je svakodnevna kiša", javlja poljski dnevnik Gazeta Wyborcza i donosi iskustva razočaranih tamošnjih ratara.

Kao da je jesen

"Kada smo u polju, osećamo se kao da je već jesen. Kiša pada svakog dana, pa u intervalima između padavina ukrademo malo vremena za žetvu. Ponekad uspemo da radimo sat vremena, ponekad i tri, ali danas uopšte nisam bio na njivi. Pokupićemo verovatno 60-70% useva manje nego lane. Zrno je slabo zbog kiše, pa ćemo morati da ga sušimo", kaže Lešek Derežinski, predsednik zadruge poljoprivrednika u Kobilnikach u Kujavsko-Pomorskom vojvodstvu u severnom delu Poljske.

Poljoprivrednici ne mogu više da računaju da će gubitke zbog kiše nadoknaditi višim cenama, pa su tako prošle godine za tonu pšenice dobijali 700 zlota, a ove godine seljacima nude 620 do 640 zlota za tonu pšenice.

S uljaricama je još gore nego sa žitaricama jer za razliku od lane kada je od seljaka otkupljeno 3 miliona tona uljane repice, ove godine je otkupljeno svega 2 miliona tona.

Foto: bigstockphoto.com, simazoran


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Ratarstvo Pšenica Cena Poljska Tržište Vremenske prilike


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)