Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostanak na selu
  • 07.10.2016. 11:30

Poljoprivreda kao jedno od zanimanja

Naš sagovornik, mladi poljoprivrednik iz okoline Beograda, jedan je od primera da se može uskladiti posao na njivi i u štali, posao i studiranje. Na svom gazdinstvu ima raznovrstnu proizvodnju, a u planu je podizanje malinjaka.

  • 1.700
  • 230
  • 0

Dragan Gagi Lukić (27) iz Rušnja, mesta u okolini Beograda postiže da radi, studira i da se bavi poljoprivredom. Student je Poljoprivrednog fakulteta, a već duže vreme radi kao kontrolor u gradskom prevozu.

Ovaj mladi poljoprivrednik se odlučio za ambiciozan korak, da uslkladi obaveze na poljoprivrednom gazdinstvu, fakultetu i poslu na koji putuje svaki dan. U Rušnju, kako ističe Dragan, nema puno mladih koji su se odlučli da se bave poljoprivredom". Ja sam jedan od retkih poljoprivrednika koji ima manje od 30 godina. Ipak, iako studiram Poljoprivredni fakultet, to znanje ne mogu da primenim na svom domaćinstvu jer nije sve isto u teoriji i praksi .“

Kombinovana ratarsko-stočarska proizvodnja

Gazdinstvo Dragana Lukića, spada u red manjih. Na povrišini 10 ha proizvodi pšenicu, ječam, ovas, suncokret i kukuruz. Suncokret i pšenicu prodaje, a ostale žitarice koristi za potrebe gazdinstva. Sve poslove u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji radi sam, jedino plaća usluge u žetvi jer nema kombajn. Iako radi sam uvek može da se osloni na pomoć komšija.

S obzirom na to da se Dragan bavi i stočarstvom a pri tome i radi i studira postavlja se pitanje kako sve sam postiže, pogotovo ako se zna da stočarska proizvodnja zahteva nadzor 24 sata. "Kada sam pre podne na poslu, poslepodne radim na imanju i obrnuto. Radim i vikendom. Ratarska proizvodnja ne iziskuje puno vremena s obzirom na površine koje obrađujem", kaže Dragan.

U Beogradu sve može da se proda

Dragan se bavi i mlečnim govedarstvom. Ima četiri krave, a od mleka pravi sir koji prodaje. U objektima gazdinstva u Rušnju su i svinje, prasad i živina. Glavni problem, ističe Dragan, u poljoprivrednoj proizvodnji jeste prodaja, a sve bi bilo mnogo lakše kad bi imao pomoć u plasmanu proizvoda. Ipak, čini se da je ovaj poljoprivednik našao tržište za proizvode sa svog gazdinstva. To je Beograd, jer kako i sam kaže, tu sve može da se proda.

U planu je proširenje proizvodnje

Planovi za budućnost ovog mladog poljoprivrednika vezani su za proširenje proizvodnje, jer trenutni obim proizvodnje ne donosi dobit dovoljnu da ot oga može da se živi. Planira da u svoje aktivnosti uvrsti i voćarsku proizvodnju to jest da sa prijateljem podigne malinjak na površini 30 do 40 ari.

Pomoć i podršku u vidu subvencija i potsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji naš sagovornik do sada nije koristio. Smatra da nije dovoljno informisan o tome. Međutim, sa proširenjem proizvodnje planira da više pažnje posveti korišćenju podsticaja.


Tagovi

Ratarstvo Stočarstvo Rušanj Beograd DraganLukić


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".