Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 02.10.2019. 14:00

Poljoprivrednici odustaju od proizvodnje šećerne repe

Površine pod šećernom repom u Srbiji ove godine su svega 29.000 hektara. Sve manje poljoprivrednika u našoj zemlji odlučuje se za setvu šećerne repe, tako da je proizvodnja ove ratarske kulture upola smanjena u toku poslednje decenije.

Foto: Depositphotos/jonalynnhansen
  • 329
  • 43
  • 0

Jedan od glavnih razloga zbog kog su domaći proizvođači počeli da smanjuju površine pod šećernom repom je to što ne mogu da ostvare odgovarajuću zaradu od proizvodnje ove biljke. Na manji profit utiče pre svega pojava truleži u korenu repe. Neki od faktora su i niska cena šećera na svetskom tržištu i neravnopravan odnos šećerana prema proizvođačima repe.

Proizvodnja šećera na njivi korist i za industriju i za poljoprivrednike

Vremenski uslovi jedan od ključnih faktora za količinu prinosa

Vađenje šećerne repe uveliko je u toku na domaćim parcelama. Koliki će prinosi biti, umnogome zavisi od vremenskih uslova, navodi agronom Živko Vasin iz zemljoradničke zadruge "Žunji-Silak" u Temerinu. Ta zadruga pod šećernom repom ima 350 hektara. Prinosi ove biljke u toj zadruzi ove godine iznose oko 55 tona po hektaru.

"Osim agrotehnike, na prinose veliki uticaj imaju i vremenski uslovi. Prvi rezultati, koje smo dobili i ostvarili ove godine, su na nivou proseka. Imamo tu negde oko 55 tona po hektaru plative repe. Međutim, počeci vađenja nisu one površine sa kojih očekujemo maksimalne rezultate tako da, kako kampanja bude odmicala, očekujemo sve bolje rezultate," navodi Vasin.

Na smanjenje površina pod šećernom repom u ovoj zadruzi veliki uticaj imala je trulež koja je prošle godine znatno otežala proizvodnju ove biljke u pomenutoj zadruzi.

"Došlo je do umanjenja površina. Konkretno, u našoj zadruzi to jeste prepolovljeno. Jedan od bitnih i možda najbitnijih razloga je ta trulež na koju trenutno nemamo adekvatan odgovor u proizvodnji kraljice polja," objašnjava Vasin.

Da li će slabija setva repe podići cenu šećera?

U šećerani u Vrbasu biće prerađeno oko 700.000 tona šećerne repe

U šećerani u Vrbasu, koja posluje u okviru kompanije "Sunoko", vađenje šećerne repe počelo je pre malo više od dve nedelje. Ugovoreno je 11.800 hektara pod ovom biljkom, a očekuje se da će biti prerađeno oko 700.000 tona šećerne repe.

Direktor sirovinskog sektora te šećerane Rade Miljević potvrđuje da su u toku prošle godine mnogi ratari odustali od proizvodnje šećerne repe upravo zbog truleži korena repe.

"Znamo da ko bude proizvodio šećernu repu da može da ostvaruje profit. Međutim, dosta njih je odustalo prošle godine zbog te truleži, ali smo se mi sada angažovali, putem nauke i stručnih savetovanja i tražimo rešenje i trudimo se da nekako nađemo način da tu trulež sabijemo i da ljudi počnu da seju neke veće površine pod šećernom repom. Moj neki lični stav je da mi dođemo do nekih 45.000 hektara. To bi bilo dobro i za druge šećerane, da odrade dobre kampanje i da imamo dosta šećera," poručuje Miljević.

U toj šećerani navode da procenat šećera u korenu oko 15,8 odsto u proseku što je, kako kažu, više u odnosu na prošlu godinu. Cena ove biljke je već unapred dogovorena i iznosi 34 evra po toni bez PDV-a, piše RTV.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Šećerna repa Prinosi Živko Vasin Rade Miljević


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.