Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soja i suncokret
  • 31.07.2019. 14:00

Poljoprivrednici se nadaju da će otkupna cena soje biti 50, a suncokreta 40 dinara

Prema sadašnjem stanju suncokreta, ove godine očekuje se dobar rod ove uljarice, ocenjuju stručnjaci. Kako ocenjuju, suncokretu neće biti potrebne padavine do kraja sezone.

Foto: Depositphoto/jovanjaric
  • 1.727
  • 187
  • 0

Žetva pšenice je gotova, a za otprilike mesec dana očekuje se žetva suncokreta koji će, kako se procenjuje, moći da podnese visoke temperature dok ne dođe trenutak za žetvu. Stručnjaci se nadaju da vreme neće biti promenljivo i da će poljoprivrednici moći uspešno da obave žetvu suncokreta bez velikih padavina.

Međutim, kada je u pitanju soja, neophodno je da padne kiša kako bi se ta biljka razvila do kraja kako treba. Stručnjaci procenjuju da, ukoliko ne bude padavina, može doći do toga da mahune počnu da žute i otpadaju. Ipak, trenutna situacija po pitanju soje je, ističu stručnjaci, da je ova ratarska vrsta u veoma dobrom stanju i očekuju da žetva počne početkom septembra.

Očekuje se isti prinos soje i suncokreta kao i prošle godine

Suncokret je ove godine zasejan na površini od 235 hiljada hektara. Međutim, zbog lošeg i promenljivog vremena praćenog obilnim padavinama, preoran je u delovima koji su bili poplavljeni i pogođeni nepogodama pa je njegova površina smanjena na 220 hiljada hektara, stoji u podacima Udruženja Žita Srbije. Istu toliku površinu zauzima i soja.

U prethodnom periodu površina suncokreta bila je 245 hiljada hektara od čega je po jednom hektaru prosečan prinos bio 3,1 tona. U tom trenutku Srbija je imala 760 hiljada tona suncokreta dok je soja iznosila 770 hiljada tona čiji je prinos po hektaru bio 3,5 tone a ukupna površina ove uljarice bila je 230 hiljada hektara.

Ove godine trebalo bi da bude otprilike ista količina prinosa suncokreta i soje, navodi direktor Žita Srbije, Vukosav Saković.

"Od ove žetve soje i suncokreta ne očekuju se odstupanja u pogledu prinosa, a to znači da ćemo i ove godine imati približno iste količine tih poljoprivrednih biljaka, što je dovoljno za domaće potrebe i za izvoz", navodi Saković.

On dodaje da su stare zalihe suncokreta već prodate dok soje od prethodne sezone još uvek ima, prema njegovim rečima. Ocenjuje da će ove godine za izvoz biti oko 400 hiljada tona soje.

Cena suncokreta verovatno se neće menjati u odnosu na prošlu godinu

Kada je u pitanju cena suncokreta, smatra da se ona neće menjati u odnosu na prošlu godinu.

"U pogledu cene, ukoliko bi žetva suncokreta krenula sada, otkupna cena bi bila kao i prošlogodišnja, oko 30 dinara za kilogram. Naše potrebe za suncokretom kreću se između 550.000 i 560.000 tona, a količine iznad tih se izvoze. Otvaranje tržišta Turske za suncokretovo ulje ne znači istovremeno i da će cena te uljarice biti viša", objašnjava Saković.

Cena soje bi ove godine mogla da bude između 50 i 55 dinara, a suncokreta 40, smatra predsednik Saveza poljoprivrednika Banata, Dragan Kleut. Zaključuje da bi vrednost ovih žitarica mogla da bude tolika na osnovu potrošenog novca za seme, goriva i hemije u toku proizvodnje.

"Računica je izvedena na osnovu toga koliko smo novca potrošili za seme, gorivo i hemiju. Nismo računali naš rad ni korišćenje naše mehanizacije", navodi Kleut.

Poljoprivrednik iz Sente Ferenc Šoti, objašnjava da bi poljoprivrednici mogli da ostvare zaradu samo ukoliko bi otkupna cena suncokreta bila između 35 i 40 dinara, prenosi Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Cena soje i suncokreta Prinosi soje i suncokreta Vukosav Saković Dragan Kleut Ferenc Šoti Otkupna cena Tržište uljarica


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.