Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 24.03.2022. 17:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stejanovci, Ruma

Poljoprivrednici Srema: Sve je skupo, ali sejati moramo!

Pred ovogodišnju prolećnu setvu paori prave kalkulacije. Visoke cene repromaterijala brinu mnoge poljoprivrednike, a to se posebno odnosi na mineralno đubrivo. Ipak, najveći deo njih neće smanjivati količine đubriva kako bi i prinosi bili dobri.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 229
  • 102
  • 0

Poljoprivrednici u regionu Srema pripremaju se za prolećnu setvu. Već po tradiciji najviše površina biće pod kukuruzom, a u strukturi setve su i pšenica, soja i suncokret. Mnogi Sremci se bave i stočarstvom pa najveći deo roda iskoriste kao stočnu hranu, pa iz tog razloga, kaže Stojan Keskerović poljoprivrednik iz Stejanovaca, mora poštovati punu agrotehniku, posebno kada je unošenje mineralnih đubriva u pitanju.

"Jesenas sam zasejao pšenicu, a pripremam se za setvu kukuruza i soje. Što se repromaterijala za setvu tiče, sve je skupo, ali sejati moramo. Seme sam nabavio, a količine mineralnog đubriva neću smanjivati, bez obzira što je ono sada skupo i što ga ponegde i nema. Mislim da dobrog prinosa bez dovoljne količine đubriva nema, a ja pošto se bavim i stočarstvom moram imati i dosta roda koji je kvalitetan", kaže Keskerović i dodaje da soju i kukuruz koji proizvede na svojim njivama iskoristi kao stočnu hranu, jer se bavi i tovom svinja.

"Kako seješ tako ćeš i da žanješ"

Ovogodišnja prolećna setva će mislim biti jedna od težih, ne samo zbog skupljeg semena i đubriva, nego i zbog cene dizel goriva.

"Ali, dobro je što je država sada dala olakšice nama seljacima pa donekle olakšala ovu tešku situaciju. Ipak bez obzira na sve to, mi ćemo setvu uraditi onako kako treba, jer greške ne sme biti, jer znate kako kažu kod nas, kako seješ, tako ćeš i žnjeti. Prema tome, mi Sremci radimo sve onako kako treba, pa shodno tome i očekujemo dobre rezultate."

Keskerović uprkos nestašici i visokoj ceni đubriva neće smanjiti preporučene količine

Situacija u stočarstvu godinama unazad nije bila laka, kaže, ali ipak su oni najuporniji opstajali i kada je bilo najteže.

"Uvek je najveći problem cena tovljenika koja bi u ovom trenutku trebalo da bude između 210 i 220 dinara. Ja nisam nikada odustajao, ni kada je bilo najteže. Bilo je godina kada sam bio u debelom manjku, ali sam ipak izdržao. A, oni koji imaju moderne objekte moraju ih i iskoristiti. Važno je ne prekidati to, jer posle je jako teško ponovo pokrenuti. Nadam se da će ova godina doneti rekordne prinose pšenice, soje i kukurza, ali i da će cene tovljenika biti više, pa da na kraju proizvodne godine saldo bude na našoj strani", kaže Keskerović.

Pogodnosti za stočare?

Poslednjih godina broj tovljenika u Sremu se polako povećava jer se pojavljuje i veći broj otkupljivača, što ovu vrstu proizvodnje čini sigurnijom. Tome su svakako doprinele i subvencije države, ali i mogućnost zakupa zemlje na osnovu prava prečeg za one koji se bave stočarstvom.


Tagovi

Stočari Srema Ratari Srema Prolećna setva Stojan Keskerović Setva kukuruza Prihrana Đubrivo


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".