Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva
  • 14.02.2024. 09:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Mol, Ada

Poljoprivrendici Mola: Što više radimo - više gubimo

Ištvan Vaštag iz Mola priprema se za početak prolećne setve i razmišlja o prihrani pšenice. Uslovi nisu povoljni za poljoprivrednike, njegovo je mišljenje.

Foto: AK grafika
  • 1.006
  • 184
  • 0

Poljoprivrednik Ištvan Vaštag iz Mola uveliko je u pripremama pred početak prolećne setve. Do sada je nabavio veštačko đubrivo za prihranu pšenice i uljane repice. Ove godine će kaže koristiti amonijum-nitrat, a kada je u pitanju urea koju će koristiti za prihranu kukuruza i suncokreta, čekaju se bolji dani u nadi da će cene pasti, jer kako kaže naš domaćin, trenutni pariteti nisu dobri.

"Setva je iz godine u godinu sve skuplja, a zarada manja. U poslednje vreme, nažalost, mi radeći gubimo sopstveni novac. Što više radimo - više gubimo. Moramo da se pripomognemo bankarskim kreditima kako bismo osnovali proizvodnju. Žalosno je, ali jednostavno tako je. Svake godine okrećemo nulu i sve nam je teže", iskreno će Vaštag.

On dodaje da banke daju novac, ali da država još uvek nije izašla sa subvencionisanim kreditima, te da su trenutni uslovi nepovoljni. Oni koji imaju ugovore o kooperaciji u boljem su položaju, jer po povoljnijim uslovima i na odloženo mogu nabaviti repromaterijal i semena.

Nismo zadovoljni: Bez upozorenja za pasivan status, za PIO dug odgovornost na državi

"Polja za setvu svake godine pripremamo početkom aprila. U prvoj dekadi aprila ćemo prvo krenuti sa kukuruzom, a onda sa suncokretom. Što se tiče ozimnih useva, pšenica je u jako dobroj kondiciji, možda bismo već morali da razmišljamo o prihrani."

Veštačka đubriva pojeftinila, a semena poskupela

Stručnjaci apeluju na poljoprivredne proizvođače da dobro razmisle šta će da seju i šta će koristiti, kao i da gledaju da ostvare maksimalne uštede na konto većih prihoda. Kratkoročna predviđanja u vezi sa cenama merkantile nisu najpovoljnija, ističe Robert Kakonji, šef komercijale firme "Agropromet" iz Bečeja.

Pšenica u dobrom stanju (foto: Karolina Rastija)

"Snabdevenost sa repromaterijalima je odlična. Mi smo pre Nove godine napunili naše poslovne jedinice sa azotnim đubrivima. U toku je nabavka semena i distribucija u našim poslovnim jedinicama. Kada je reč o cenama veštačkih đubriva, u odnosu na prošlu godinu one su prepolovljene. Sa druge strane, semena su za nijansu poskupela u proseku od šest do osam odsto. Preparati za zaštitu bilja nisu poskupeli i čak postoji pojeftinjenje na pojedinim preparatima i to je pozitivna stvar", objašnjava Kakonji.

Glodari uništili do 15 odsto useva

Kako ove zime gotovo i da nije bilo snega i kako su temperature dobrim delom bile iznad proseka, prenamnožena populacija glodara stvara velike probleme u atarima. Štete koje su naneli i koje nanose izuzetno su velike, potvrđuje Ištvan Vaštag.

Kako utvrditi brojnost glodara na njivama i kada je ona alarmantna?

"Nedavno sam obišao useve uljane repice i zaključio da po četvrti put moramo da trujemo glodare. Nema nam spasa. Valjda nećemo morati da ih preoravamo. Sigurno je da su od 10 do 15 odsto useva unišitili glodari. Takve štete niko nije pamtio od starijih poljoprivrednika. Isti problem imaju i susedi iz zemalja okruženja. Hrane imaju u izobilju i ne znamo kako ćemo se izboriti sa njima", objašnjava poljoprivrednik iz Mola.

Prvi mini sajam poljoprivrede u Bačkom Petrovom Selu

"Agropromet kooperacija" iz Bečeja organizovala je prvi Mini sajam poljoprivrede pod nazivom "Agroinput" u Bačkom Petrovom Selu. Cilj je bio da se poljoprivrednim proizvođačima približe predstavnici renomiranih kuća za distribuciju i prodaju repromaterijala, kao i da se upoznaju sa uslovima koje nude banake i osiguravajuće kuće.

Prvi Mini sajam u Bačkom Petrovom Selu (foto: Zorana Ljubojev)

Oko 300 poljoprivrednika iz ovog kraja obišlo je više od 20 izlagača, a ujedno se i informisalo o dešavanjima i predviđanjima na Produktnoj berzi, stručno predavanje održala je i Poljoprivredna savetodavna stručna služba Vrbas, dok su od predstavnika konsultantske agencije mogli da dobiju informacije o IPARD programu i investicionim mogućnostima u poljoprivredi.

"Nedostajao nam je ovakav sajam i druženje, jer je ovo prilika da pratimo nove trendove. Bolje je da imamo ovako mali sajam pre setve, nego veliki sajam u Novom Sadu posle setve. Ipak, moram da kažem da nam eAgrar zadaje velike muke i svake godine je sve teže i teže, naročito starijima kojima često pripomažemo", zaključuje Ištvan Vaštag.

Naslovna fotografija: Zorana Ljubojev/Karolina Rastija


Tagovi

Prolećna setva Ištvan vaštag Mini sajam Bačko petrovo selo Agropromet Rober Kakonji Agroinput


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D