Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 12.09.2015. 15:00

Ponovo loše prognoze za pšenicu!

Predviđanja uglednih svetskih analitičara govore da su zalihe vlage u zemljištu na izmaku i da je mnogim ratarskim regijama u svetu preko potrebna kiša!

Foto: depositphotos.com/fotokostic
  • 147
  • 11
  • 0

Nakon što se svetsko tržište žitarica napokon oporavilo od panike koja je vladala zbog izuzetno sušnog perioda koji je zahvatio Evropu i Australiju, najnoviji sušni period sada pod znak pitanja stavlja ruske žitarice. Istovremeno, područje Južne Amerike potresa prekomerna vlaga.

Ruski farmeri, čija je ovogodišnja proizvodnja žitarica premašila lanjska predviđanja, kada je postojao strah da će manjak vlage imati veliki uticaj na ozime useve, sada se ponovno suočavaju sa sušom u mnogim regijama.

"Ozbiljna suša vlada u području od Ukrajine do centralne Rusije", prenose trgovci na glavnim evropskim robnim kućama, koji imaju veliki interes u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Pokazatelji slede poziv na oprez Međunarodnog veća za žitarice, koje je upozorilo da već sada sušno vreme izrazito skraćuje optimalno vreme setve uljane repice u Ukrajini - i to samo na period od 10. do 15. avgusta. Predviđena površina setve iznosi 823 hiljade hektara. To je uobičajena površina setve te kulture, iako je ovaj iznos ispod petogodišnjeg proseka od milion hektara.

Zaključak je da je za pravovremenu setvu itekako neophodna kiša, a ukoliko se vreme ne promeni, nastaće nagli pad proizvodnje.

Male rezerve vlage u tlu

Andrej Sizov, direktor moskovske grupacije SovEcon, takođe, naglašava da sušni period, u nekim delovima Rusije, traje dugo i to u prethodnih nekoliko nedelja. "Naša predviđanja govore da su rezerve vlage u zemljištu na izmaku", naročito u severnoj Rusiji, ključnoj regiji u kojoj se proizvodi pšenica za izvoz.

Ipak, Sizov naglašava da je zimska setva žitarica u Rusiji obavljena na 3,2 miliona hektara, a u nekim područjima, kao što je dolina reke Volge, vlažnost je zadovoljavajuća. Stoga, radove treba obaviti odmah.

"Prognoze govore da u narednom periodu evropski deo Rusije ipak očekuje kiša, u proseku 10 - 20 mm/m²", ističe Sizov.

MDA, američki servis za prognozu vremena, najavljuje mestimične pljuskove u severozapadnoj Ukrajini, Rusiji, centralnoj ruskoj regiji i dolini Volge. "Kiša će poboljšati stanje zemljišta za setvu ozime pšenice. Međutim, u mnogim područjima to nije dovoljno i potrebnije su veće padavine", stoji u napomeni MDA.

Brazilska zabrinutost

Majkl Kordonier, poznati agrarni analitičar, s druge strane, ukazuje na zabrinutost Brazila, koji će kao višegodišnji uvoznik pšenice, morati da se okrene od Južne Amerike, odakle najčešće uvozi robu i potraži dalje, da bi zadovoljio potrebe za žitaricama.

"Brazilski mlinari su zabrinuti da neće biti dovoljno pšenice proizvedene u zemljama Merkosura (zajedničko tržište Južne Amerike)", ističe Kordonier. Istovremeno, postoji strah od pojave El Ninja, koji bi baš u vreme žetve mogao uzrokovati pojavu jakih kiša i prekomerne vlage, naročito u području Argentine i Brazila.

Gubici u Argentini

"I sam Brazil već uočava probleme početkom žetve", nastavlja Kordonier, budući da prvi rezultati pokazuju neujednačenost u kvalitetu i količini prinosa, što je odraz jakih kiša u julu.

U susednoj Argentini, glavnom južnoameričkom izvozniku pšenice, rekordne prošlomesečne kiše uzrokovale su gubitak na usevima od, kako se procenjuje, 500.000 hektara. Prošlonedeljna analiza na tržištu Buenos Ajresa procenjuje nešto manji gubitak, na nivou 2 % useva, što je ekvivalent površini od 75.000 hektara.

Vrlo je verovatno da će alternativa južnoameričkim tržištima Brazilu biti tržišta Severne Amerike, iako se kao moguće tržište pominje i Nemačka.

Foto: depositphotos.com/fotokostic


Tagovi

Žitarice Ozimi usevi Brazil Argentina Svetsko tržište žitarica i uljarica El Ninjo Sovjetski savez


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu