Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kukuruza
  • 01.07.2018. 15:15

Posledice manjka hranljivih elemenata kod kukuruza

Hranljivi elementi su izuzetno značajni za rast i razvoj svih biljnih kultura, a naročito za kukuruz koji se na našim poljima intenzivno uzgaja. Ovde su pobrojani neki simptomi bolesti koje se u usevima kukuruza ispoljavaju ukoliko biljkama nedostaju pojedini hranljivi elementi.

Foto: Flickr / Terry Robinson
  • 989
  • 70
  • 0

Zbog nepravilnog đubrenja, to jest neunošenja dovoljne količine hranljivih elemenata ili zbog pojave antagonizma među njima, na našim poljima je se sreće prisutan manjak pojedinih biljnih hraniva u zemljištu. Usled nedostatka pojedinih elemenata narušava se normalan tok rasta i razvoja biljaka kukuruza, nastupaju promene u samoj biljci koje se manifestuju nizom spoljašnjih promena. Međutim, kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Svetlana Jerinić, ti simptomi se često mešaju sa simptomima nastalim pod uticajem različitih patogena.

Nedostatak azota zaustavlja razvoj biljaka kukuruza

Pri nedostatku azota se rast biljaka zaustavlja. One dobijaju svetlozelenu ili žutozelenu boju, prekida se stvaranje hlorofila, smanjuje se intenzitet fotosinteze i metabolizma belančevina. Manjak azota se u periodu intenzivnog pre svega ispoljava žućenjem vrhova listova, a potom se žutilo rasprostire na glavni nerv. Za nekoliko dana žute ivice liske, a list dobija mrku boju i odumire. Žućenje najpre počinje od donjih listova, a onda se postepeno širi na više spratove, dok vršni listovi ostaju zeleni. Nedostatak azota se pojavljuje gajenjem kukuruza na siromašnim zemljištima, posle loših preduseva, pri unošenju nedovoljnih količina azotnih đubriva i u slučaju preterane vlažnosti ili zbijenosti zemljišta. U takvom slučaju odmah treba početi prihranu ili duboko kultiviranje kako bi se aktivirali procesi nitrifikacije i stvorili normalni uslovi za razvoj korena kukuruza.

Manjak fosfora produžava period sazrevanja zrna

Usled nedostatka fosfora se, takođe, usporava rast i razvoj biljaka kukuruza. Duži manjak tog elementa se u početku manifestuje početku mrkozelenom bojom listova koji kasnije dobijaju crvenu boju, koja je najjača po ivicama i po vrhu lista. Pri nedovoljnoj ishrani fosforom znatno se produžava period sazrevanja zrna. Nedostatak fosfora u periodu cvetanja uzrokuje nepotpunu oplodnju ženskih cvetova, formiranje nedovoljno razvijenih klipova sa nepravilnim redovima zrna.

Nedostatak kalijuma izaziva želatiniziranje krajeva mladog lišća

Manjak kalijuma se manifestuje sušenjem krajeva i vrha listova kukuruza koji izgledaju kao sprženi. Vrh klipa je slabo ozrnjen, a zrna su nedovoljno ispunjena i klimaju se. Korenov sistem je slabo razvijen, što često dovodi do poleganja. Nedostatak kalcijuma manifestuje se želatiniziranjem krajeva mladog lišća i takvo lišće se slepljuje.

Nedostatak magnezijuma uzrokuje prugavost lišća

Nedostatak magnezijuma se manifestuje prugavošću lišća. Tkivo mezofila između sprovodnih snopića dobija svetlozelenu boju, a tkivo oko tih snopića zadržava tamnozelenu boju. Pri velikom nedostatku magnezijuma lišće dobija mrku boju i povremeno se suši. Slični simptomi javljaju se i pri nedostatku gvožđa.

Nedostatak mangana izaziva hlorozu, a manjak cinka beljenje vrhova

Mikroelementi imaju značajnu ulogu u normalnom razvoju kukuurza, a naročito se to odnosi na mangan, cink i bor. Nedostatak mangana izaziva hlorozu, koja se u početku javlja u vidu pojedinačnih odvojenih pega na listovima. Te pege se sa porastom lista slivaju u veće površine čija sredina često dobija mrku boju i tkivo lista na tim mestima biva razoreno i propada. Pri manjku cinka kod kukuruza javlja se bolest koja se manifestuje u beljenju vrhova. Takođe, odmah po nicanju se može javiti žućenje lista koje kasnije prelazi u prugastu hlorozu sa pojavom belih i žutih tačaka. Nedostatak cinka utiče i na usvajanje i drugih hranljivih elemenata i narušava odnos među njima.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kukuruz Ratarstvo Hranljive materije Azot Fosfor Kalijum Gvožđe Mangan Cink Bor


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta