Pretraživanje tekstova
Kukuruz je u Pakistanu ekonomski važna kultura, međutim klimatske promene naročito vrući i vlažni uslovi uzrokovali su veću količinu aflatoksina u zrnu. Budući da to nije u skladu s međunarodnim trgovinskim standardima, otežan je izvoz te kulture.
Rast temperature, nejednaka raspodela padavina, poplave, suše i druge klimatske promene uticale su na poljoprivrednu proizvodnju širom sveta. Kao posledica toga, u kukuruzu iz Pakistana su pronađene veće količine aflatoksina, piše cabi.
Ova poljoprivredna kultura tamo je četvrta najvažnija i doprinosi 0,4 odsto BDP-a, a u toj se zemlji uzgaja na površini na preko 1.200 miliona hektara.
Vreli i vlažni klimatski uslovi potiču razvoj gljivice Aspergillus flavus koja proizvodi sekundarne metabolite, obično poznate kao aflatoksini. Oni se smatraju otrovnim i njihov visok nivo u hrani može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, kako za stoku, tako i za ljude. Za životinje, konzumiranje kontaminiranog kukuruza može uzrokovati štetne ishode na telesnu strukturu i ograničiti proizvodnju mleka.
To je otkriće ograničilo izvoz pakistanskog kukuruza, jer nije bio u skladu s međunarodnim trgovinskim standardima, a što je posledično uticalo na regionalnu trgovinu i ekonomiju uopšteno. S druge strane, njegova potrošnja na tom se tržištu drastično povećala zbog proizvodnje stočne hrane.
Biološka kontrola koja koristi izvorne agense održiv je pristup za rešavanje takvih slučajeva, bez pogoršanja kvaliteta proizvoda. Kako bi se bavili problemom aflatoksina u usevima kukuruza, Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) pokrenulo je biološku kontrolu ovih mikotoksina u obliku inovativnog proizvoda.
Zavisno od zemlje i ciljanog useva, naziv proizvoda se razlikuje, ali uobičajeno je poznat kao AflasafeTM i Afla-GuardTM. Ova se tehnologija u Pakistanu može naći pod zaštićenom oznakom AflaPakTM.
Mikotoksini u hrani za životinje - potencijalna opasnost po zdravlje ljudi
USDA se udružila s Pakistanskim poljoprivrednim istraživačkim većem (PARC) i CABI international kako bi radili na programu "Kontrola aflatoksina u Pakistanu", koristeći ranije navedenu tehnologiju biokontrole.
Planiraju da šire 'nove vidike' za komercijalizaciju ovog programa kako bi ljudima omogućili sigurniju i kvalitetniju hranu. Smatraju da to neće dovesti samo do boljeg zdravlja ljudi već će povećati prihod poljoprivrednika za najmanje 10 odsto.
Štaviše, tvrde da ova tehnologija može potencijalno da smanji nivo aflatoksina na 60 odsto površina kukuruza u Pakistanu, što rezultira pozitivnim uticajem na trgovinu poboljšanjem izvoznog potencijala.
Tagovi
Pakistan Mikotoksini u kukuruzu Aflatoksini Izvoz Bolest kukuruza
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Fotografiju koju Vam šaljem je nastala na jezeru Palić jednog divnog majskog jutra! #RuralFoto#priroda
Milovan Vucicevic
pre 6 dana
Poštovana Iljana, Hvala Vam na lajku ! Poštovana Iljana, Hvala Vam na lajku !
Milovan Vucicevic
pre 6 dana
Poštovana Ljiljana , Hvala Vam na lajku! Poštovana Ljiljana , Hvala Vam na lajku!
Milovan Vucicevic
pre 1 nedelju
Poštovana Leticija ,Hvala Vam na lajku ! Poštovana Leticija ,Hvala Vam na lajku !
Milovan Vucicevic
pre 1 nedelju
Poštovana Gordana hvala vam na glasanju! Poštovana Gordana hvala vam na glasanju!