Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 01.04.2021. 07:30

Povećava se globalna proizvodnja žitarica - pokazuje IGC prognoza

Prema Međunarodnom veću žitarica (IGC) ove sezone poveća će se njihova proizvodnja na rekordnih 2.224 milijarde tona.

Foto: Bigstock/kadmy
  • 104
  • 327
  • 0

Globalna proizvodnja žitarica u razdoblju 2020/21. poveća će se na rekordnih 2.224 milijarde tona, prema najnovijem izveštaju Međunarodnog veća za žitarice (IGC). Očekuje se da će ona u ovom razdoblju biti 39 miliona tona veća od one iz prethodnog i devet miliona tona veća u odnosu na ranije podatke.

Prema najnovijem izveštaju prinosi pšenice bi mogli da budu 774 miliona tona, a kukuruza 1.139 mlijarde tona. Uprkos projekcijama rekordne proizvodnje, ovo Veće očekuje četvrto uzastopno smanjenje svetskih zaliha, na 609 miliona tona, što je za osam manje od razdoblja 2019/20. Takođe, kažu da je to smanjenje posledica dalje potrošnje zaliha kukuruza.

Predviđa se da će trgovina doseći rekordnih 416 miliona tona, što je 22-e više u odnosu na prethodnu godinu, uz predviđene isporuke pšenice i kukuruza na rekordnom nivou.

Kina najveći kupac soje

Uglavnom vezana za veći učinak u Sjedinjenim Državama i Brazilu, očekivana svetska proizvodnja soje 2020/21. se penje na 361 miliona tona, što je sedam više u odnosu na prethodnu godinu. Međutim iz IGC-a napominju da je zaostala samo za rekordnom sezonom 2018./19.

"S obzirom na to da se očekuje porast potrošnje, zalihe soje padaju drugu uzastopnu godinu, a američke rezerve zbog velikog izvoza", navode. Takođe, prema njihovom izveštaju, trgovina sojom će ostati stabilna, a trgovaće se sa 170 miliona tona. Čak 100 miliona tona u planu je da se isporuči u Kinu.

S višim vrednostima koje će verovatno rezultirati i značajnim odgovorom na snebdevanje, svetske površine zasejane ovom uljaricom mogle bi da se prošire za četiri odsto u razdoblju 2021/22., dok se proizvodnja povećava na 383 miliona tona. Međutim, u spomenutom periodu očekuje se umereni oporavak njenih rezervi, a biće ih manje u ključnim zemljama izvoznicama.

Što se tiče pirinča, i za proizvodnja će rasti za jedan odsto, a procenjuje se 504 miliona tona globalne. Predviđa se i rast njegove trgovine za četiri odsto na godišnjem nivou.

Nakon dugog perioda rasta - cene žitarica u opadanju

Indeks žitarica i uljarica IGC-a, koji meri prosečne cene smanjio se u martu za tri odsto. Međutim, cene ovih kultura i dalje su na visokim nivoima u odnosu na prethodne godine.


Tagovi

IGC Prognoza Žitarice Uljarice Zalihe Proizvodnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.