Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.03.2021. 18:00

Nakon dugog perioda rasta - cene žitarica u opadanju

Uzrok pada cena uglavnom su povoljni vremenski izveštaj iz SAD-a i visoke procene žetve u državama crnomorskog tržišta.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 1.736
  • 483
  • 0

Prošle nedelje cene pšenice su blago pale sa prethodnog visokog nivoa i početkom ove kotirale 222 evra po toni. Neki podaci ukazuju na to da je došlo do pada od gotovo 10 evra po toni u odnosu na nedelju ranije. Tako se sada ovom žitaricom trguje relativno stabilno i to po ceni od 199 evra za tonu.

I cene kukuruza su nešto niže, na nivou 214 €/t, dok je uljana repica uspela da održi visok nivo od 539 €/t.

Uprkos snažnoj potražnji i malim zalihama kukuruza, soje i pšenice velike procene njihovog uzgoja mogu se očekivati posle 31. marta u izveštaju američkog Ministarstva poljoprivreda (USDA). Reč je o izveštaju koji je neretko glavni pokretač tržišta, a analitičari upozoravaju da će nakon dobrih naznaka za rast poljoprivrednih kultura, doći do značajnog pada cena.

Kiša u Americi, a Egipat kupuje od Rumunije

Dobri meteo uslovi za razvoj ratarskih kultura izvršili su pritisak na cene tamošnje pšenice, tvrde analitičari, a što se ogleda i na smanjenju na tržištu Evrope i Crnog mora. Poboljšani izgledi za padavine SAD-a podudaraju se sa izveštajima o boljim uslovima kod najvećeg izvoznika - Rusije, ali i Ukrajine. Takođe, kada je reč o stanju posejanih žitarica, dobre vesti beležimo i u Evropskoj uniji. Setva jarih dobro napreduje u zapadnoj Evropi, posebno kod najvećeg proizvođača - Francuske.

U toj je zemlji do 8. marta obrađeno oko 90 odsto očekivanih površina ječma, što je daleko više u odnosu na prošlogodišnjih 33 odsto, izvestila je poljoprivredna kancelarija FranceAgriMer.

Prošle nedelje zabeležene su brojne ponude za takmičenje za najvećeg uvoznika pšenice, Egipta. Tamo se našla i Rusija i to uprkos visokom porezu na izvoz. Međutim, egipatski kupac se na aukciji odlučio za 360.000 tona žita iz Rumunije.

Ukrajina proširuje uzgoj ječma

Cene ječma na crnomorskom tržištu naglo su porasle na krilima potražnje iz Kine, a ponekad su i premašile one za visokokvalitetnu mlevenu pšenicu, objavili su prošle nedelje analitičari APK-Inform. Navode i to da je Kina od jula 2020. do februara 2021. kupila oko 2,7 miliona tona ukrajinskog ječma, drastično više u poređenju sa 800 hiljada tona prethodne sezone.

Ukrajinsko Ministarstvo ekonomskih poslova predviđa da bi se žetva ječma mogla povećati sa 7,8 na 9,2 miliona tona u ovoj godini i to zbog veće setvene površine i boljih vremenskih uslova. Prema najnovijim podacima ukrajinskog Državnog meteorološkog centra, samo je dva odsto polja ozime pšenice i sedam odsto uljane repice oštećeno zbog hladnoće.

Ministarstvo poljoprivrede u Kijevu procenjuje da bi se površina ovih žitarica mogla povećati sa 15,2 u 2020. na 15,7 miliona hektara u ovoj godini. Povoljno vreme moglo bi takođe da pomogne poljoprivrednicima da povećaju žetvu žitarica sa 65,5 u 2020. na 75 miliona tona ove godine.

Stalna neizvesnost u Južnoj Americi i dalje podupire cene soje i uljane repice. Berza žitarica u Buenos Ajresu smanjila je prošle nedelje procene argentinske žetve soje na 44 miliona tona, a prognozu kukuruza na 45 miliona tona, što je niže od prethodnih prognoza od 46 miliona tona za obe kulture. Međutim, u susednom Brazilu državna poljoprivredna agencija Konab povisila je svoje procene za ovogodišnju žetvu soje i kukuruza, a glavni razlog je povećanje uzgojnih površina.


Tagovi

Tržište žitarice Cene pšenice Cene kukuruza Cene soje Cene uljane repice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić