Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 11.03.2021. 18:00

Prognoza useva: U 2021. rekord za globalnu žetvu pšenice?

Najveći rast prinosa očekuje se od Evropske unije i to za gotovo devet odsto, na 137 miliona tona.

Foto: Renata Prusina
  • 671
  • 287
  • 0

Na severnoj hemisferi većina pšenice je još uvek u hibernaciji, a zemlje južne tek čeka setva novog roda. Ipak, Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) prikupila je dostupne podatke i objavila preliminarnu prognozu za globalnu proizvodnju ove žitarice u 2021. godini.

Prema njoj, globalni opseg proizvodnje trebalo bi da se poveća treću godinu zaredom. Ali, taj porast biće znatno umereniji u odnosu na očekivanja analitičara, zbog vrlo visoke cene na tržištu.

FAO u ovoj godini procenjuje novu globalnu žetvu na 780 miliona tona. Ako se ostvari, biće to novi rekord, ali samo šest miliona tona više od trenutnog.

Velika su očekivanja od EU? 

Najveći rast prinosa očekuje se od Evropske unije i to za gotovo devet odsto, na 137 miliona tona.

I Velika Britanija trebalo bi da se oporavi od prošlogodišnjeg minimuma koji je rezultirao najmanjim rodom u poslednjih 30 godina. Sada bi on trebalo da dosegne 14 miliona tona zbog uzgoja na većim površinama, ali i boljih prinosa.

S druge strane, u Rusiji su posledice suše početkom vegetacije smanjile izglede za proizvodnju ove žitarice tokom 2021. u odnosu na rekordnu žetvu prethodne godine. Iako je sneg u januaru donekle ublažio posledice, pretpostavlja se da će se ukupna proizvodnja smanjiti za sedam na oko 79 miliona tona tokom ove godine. Ali, činjenica je da ruski poljoprivrednici još uvek imaju mogućnost to da nadoknade setvom jare pšenice koju planiraju da poseju na 28,6 miliona hektara.

U Ukrajini se pak prognozira umereni porast proizvodnje pšenice na prosečnom nivou od 26 miliona tona zbog povoljnih vremenskih uslova.

Manje pšenice u SAD-u, Australiji i Kanadi

U Aziji nekoliko velikih proizvođača, uključujući Indiju i Pakistan predviđaju natprosečni rast proizvodnje, koji je, kako piše agrarhaute, podstaknut državnim podsticajem. Tome će u prilog ići i povoljno vreme, ali i visoke cene. Shodno tome, Indija očekuje žetvu od 109, a Pakistan 26 miliona tona.

Prema FAO, uslovi za novu žetvu u Kini su takođe do sada bili povoljni. Tamo se ove godine može očekivati nešto veća proizvodnja i to za oko 135,5 miliona tona u odnosu na prethodnu.

Međutim, u SAD-u traju nepovoljni vremenski uslovi još od oktobra prošle godine, a ekstremna hladnoća u februaru smanjila je izglede za prinose iako se površina zasejana pšenicom povećala. Najavljeno je da će proizvodnja američkih poljoprivrednika ostati blizu prošlogodišnje, od 50 miliona tona.

U Kanadi, gde se većina žetve odnosi na jaru pšenicu koja tek treba biti posejana, procenjuje se da će se proizvodnja smanjiti na 34 miliona tona, uz nešto manje prinose.

FAO i australijska poljoprivredna kancelarija ABARES prognoziraju značajan pad proizvodnje za žetvu. Prema tome, ona bi se mogla smanjiti za 25 odsto u sledećoj sezoni, jer bi poljoprivrednici zbog vremenskih prilika mogli da smanje uzgojnu površinu, a očekuju 26 miliona tona.

Šta je sa kukuruzom?

Što se tiče kukuruza, u zemljama južne hemisfere berba tek treba da počne u narednim nedeljama. U Argentini je posejan na površini od oko 9,4 miliona hektara, a predviđa se i blagi pad prinosa zbog previše padavina.

U Brazilu je prva ovogodišnja berba u toku, a čini 20 odsto ukupnih prinosa. Prema prvim izveštajima, trenutni rezultati žetve su vrlo loši. Ali, veća su očekivanja od iduće jer će se povećati površine uzgoja, a to se prepisuje snažnoj potražnji i vrlo visokim cenama. Prema prognozama, tamo će proizvodnja kukuruza biti na rekordnom nivou od oko 105 miliona tona.


Tagovi

Prinos pšenice Prinos kukuruza FAO Prognoza Očekivanja 2021


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Razmišljate li o ugradnji solarnih panela na krov štale, za navodnjavanje, sušenje voća...Možda bi trebalo? Uskoro više na Agroklubu!