Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice
  • 19.08.2020. 15:00
  • Rusija

Rusija očekuje najveću žetvu pšenice dosad?

Prema Igoru Pavenskom, glavnom direktoru analitičkog centra Rusagrotrans, Rusija bi mogla da prikupi ukupno 127,5 miliona tona žita, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 588
  • 286
  • 0

Prema izveštajima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), očekuje se da će proizvodnja žitarica u Rusiji ove godine dostići najveći dosad izmeren rezultat, budući da proizvodnja pšenice dostiže čak 78 miliona tona.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država je povećalo prognozu za jul za 1,5 miliona tona (bez Krima), pojasnivši da se ove godine očekuje izvoz ruske pšenice za dodatnih 1,5 miliona tona, na sveukupno 37,5 miliona. U isto vreme, prognoza za globalnu proizvodnju ove žitarice u sezoni 20/21. smanjena je za gotovo 3,5 miliona tona.

Analitičari očekuju veću proizvodnju

Ruski analitičari pak očekuju da će žetva pšenice u toj zemlji porasti za najmanje tri miliona tona, navodi Russia Today. Prema Igoru Pavenskom, glavnom direktoru analitičkog centra "Rusagrotrans", Rusija bi mogla da prikupiti ukupno 127,5 miliona tona žita, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji i druga najveća dosad. Veća je samo žetva iz 2017. godine kada je su skinuli 135,5 miliona tona žitarica.

Nakon požara i trogodišnje suše, obilna kiša povećala prinose pšenice u Australiji

"Američko Ministarstvo poljoprivrede očigledno potcenjuje našu žetvu“, rekao je Pavenski, ukazujući na rekordne žetve u središnjoj Rusiji i regiji Volge. Istakao je i da je ove godine za pšenicu iskorišćeno rekordnih 29,4 miliona hektara zemlje. Prema Rosstatu, to je za 1,3 miliona hektara više nego što je dodeljeno u 2019. godini.

Tamošnje ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su od 12. avgusta ubrane žitarice i mahunarke sa 48 odsto zasađenih površina, što je više nego na isti datum prošle godine. Ministarstvo nije izmenilo procenu za žetvu žitarica, koja trenutno iznosi 122,5 miliona tona.

Podsetimo, u Francuskoj je ove godine žetva pšenice podbacila. U Nemačkoj će rod biti nešto manji od prošlogodišnjeg, ali će i dalje dostići pristojnih 21,48 miliona tona. Što se tiče Poljske, trećeg najvećeg proizvođača ove žitarice, zabeležen je porast roda za pet odsto na 11,75 miliona tona. 

Nemačka i Poljska ostvarile bolji rod pšenice od Francuske

Predviđa se da će ovogodišnja žetva obične, meke, u Evropskoj uniji zajedno sa Velikom Britanijom iznositi 128 milona tona, što je 13 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Rusija Žetva Žitarice Pšenica USDA Prinosi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D