Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište soje
  • 12.11.2022. 15:00

Povećava se globalni rod soje - cene u padu?

Rod soje se povećao za devet odsto, a očekuje se i rast potrošnje.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 235
  • 20
  • 0

Globalni rod soje bi se u 2022./23. mogao povećati i dostići 386 miliona tona, što je povećanje od devet odsto, predviđa Međunarodni savet za žitarice (IGC). To je povećanje od 8,7 odsto u odnosu na 2021./22. godinu. Ova se predviđanja najviše baziraju na žetvi u Južnoj Americi.

Trgovina sojom mogla bi pasti za 6,4 odsto na 166 miliona tona, ali u odnosu na prošlu sezonu, povećaće se za oko 10 miliona tona godišnje. S tom će količinom ipak ostati ispod rekorda iz 2019./20. 

Kada je reč o cenama, one su u poslednje četiri nedelje u padu. 

Očekuje se porast potrošnje, u količini od 378 miliona tona što je 3,9 odsto više u odnosu na prošlosezonskih 364 miliona tona.  

Usled povećane procene početnih zaliha, ukupne su neznatno veće nego ranije. Uz nepromenjenu potrošnju, globalne rezerve su povećana za jedan milion tona, na 54 miliona tona. 

Povećanje prinosa bi moglo dovesti i do potražnje za mineralnim đubrivima, komentarišu analitičari Fertilizerdaily. Pišu kako bi primena azotnih đubriva mogla da dostigne 88 do 89 kilograma po toni, fosfornih od 22 do 25 kg, a kalijevih od tri do 40 kilograma po toni. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Soja Rod soje Potrošnja soje Proizvodnja soje Zalihe Tržište soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!