Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje kukuruza
  • 08.09.2019. 10:00

Pravilno skladištenje čuva kvalitet kukuruza

U narednom periodu na području Rasinskog okruga, predstoji berba kukuruza. Potrebno je u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu, a pre lagerovanja, treba pripremiti skladišni prostor za kukuruz.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 528
  • 20
  • 0

U narednom periodu na području Rasinskog okruga, predstoji berba kukuruza. Posle berbe potrebno je u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu da bi se zaustavio razvoj gljiva, njihova fiziološka aktivnost i produkcija mikotoksina. Sušenje zrna do 14 % vlage treba obaviti u roku od 24 do 48 sati posle berbe.

Posle sušenja treba izbegavati skladištenje toplog zrna u hladna skladišta, jer će se pojaviti kondenzacija. Iz navedenih razloga, potrebno je ohladiti zrno od dva do pet stepeni Celzijusa posle sušenja, a pre skladištenja.

Skladištenje važno kao i berba

Odbaciti sve klipove sa promenjenom bojom

S obzirom da u našoj zemlji od ukupne poljoprivredne proizvodnje najveći deo pripada manjim proizvođačima, mogućnosti veštačkog sušenja kukuruza su male. Stoga se kukuruz uglavnom suši prirodnim putem i čuva u koševima ili različitim prilagođenim skladištima. U takvim uslovima zrno, koje ne bi smelo sadržavati više od 24% vlage, treba pažljivo pregledati i odbaciti sve klipove sa promenjenom bojom, ispucalim ili isklijalim zrnima, mehanički oštećene klipove, kao i delove kočanke i nečistoće. Ovakav način sušenja bezbedan je samo ako je atmosferska vlaga 55 do 75% , a temperatura 4-15°C.

Prilikom skladištenja treba:

  • obezbediti ispravno higijensko stanje skladišta pre unošenja kukuruza i održavati higijenu tokom skladištenja
  • obavezno odvojiti prošlogodišnji rod od ovogodišnjeg
  • ne skladištiti kukuruz na betonu da ne bi došlo do pojave kondenzacije
  • sprečiti mehaničke povrede i povrede od insekata
  • skladišni prostor mora imati nesmetan protok vazduha ili se svakodnevno provetravati
  • održavati odgovarajuću temperaturu u skladištu
  • redovno pratiti pojavu truleži na klipu i odbaciti bolesne klipove

Najčešće skladišne štetočine - kako pravilno zaštititi žitarice, grahorice i druge useve

Mehaničko i hemijsko čišćenje skladišta 

Pre unošenja kukuruza, odnosno lagerovanja, treba pripremiti skladišni prostor za kukuruz. Kukuruz se obično lageruje u silosima, tavanima, magacinima i drugim skladištima. Skladišta treba prvo isprazniti, a posle mehaničkog čišćenja skladišta, izvodi se hemijsko, odnosno vlažna dezinsekcija kojom se uništavanje štetočine - insekti koji su zaostali na raznim mestima skladišta.

Za ovu namenu, odnosno tretiranje skladišta, Sandra Miletaković, diplomirani inženjer iz Poljoprovredne savetodavne i stručne službe Kruševac preporučuje jedan od insekticida:

  • na bazi MALATION-a preparati su: ETIOL SPECIJAL, i drugi. Oni se primenjuju u koncentraciji 0,3% i to dva dana pre unošenja kukuruza.
  • na bazi PIRIMIFOS-METIL-a preparat je ACTELIC 50 koji se primenjuje u količini od 0,75-1,5 ml na m² površine skladišta i to dva dana pre unošenja kukuruza.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da se pridržavaju uputstava o primeni insekticida uz mere predostrožnosti o zaštiti ljudskog zdravlja, kao i životne i radne sredine.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Skladištenje kukuruza Kukuruz Berba kukuruza Čuvanje kukuruza Sandra Miletaković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!