Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišne štetočine
  • 10.09.2018. 14:00

Najčešće skladišne štetočine - kako pravilno zaštititi žitarice, grahorice i druge useve

Nakon završetka žetve žitarica, borba za očuvanje postignutog prinosa i kvaliteta ne prestaje, već se nastavlja i u skladištu.

Foto: Bigstockphoto/alisa24
  • 4.477
  • 129
  • 0

Približava se vreme skladištenja poljoprivrednih proizvoda i zbog toga je preporuka da se očiste magacine, šupe, ostave i svi ostali skladišni prostori. Nakon završene žetve žitarica borba za očuvanjem postignutog prinosa i kvaliteta ne prestaje, već se nastavlja i u skladištu.

Najznačajniji insekti koji mogu uticati na kvalitet i količinu uskladištenog proizvoda (žitarica) u skladištu su: žitni žižak, žitni moljac, kukuruzni žižak, ambarev moljac, brašneni moljac, mali i veliki brašnar, pasuljev žižak i dr.

Žitni moljac je jedna od najznačajnijih skladišnih štetočina kukuruza i pšenice

Žitni žižak (Sitophilus granarius) ima više generacija godišnje, imago (odrastao insekat) je veličine  oko 4 mm, braon do crne boje. Žitni žižak živi isključivo u skladištima, hraneći se i razmnožavajući u svim vrstama strnih žita, kukuruzu i pirinču. Ženka polaže jaja u samo zrno. Ispiljene larve razvijaju se i hrane u zrnu i mogu da pojedu i onečiste 70% semena.

Žižak pirinča (Sitophilus oryzae) je crvenkasto-braon boje, dužine oko 3 mm. U našim uslovima ima tri do četiri generacije godišnje, a u zagrejanom žitu i više. Žižak pirinča je sposoban da izvrši zarazu u toku vegetacije na njivi.

Žitni žižak i žitni moljac

Kukuruzni žižak (Sitophilus zeamais) po izgledu je sličan žišku pirinča.

Žitni moljac (Sitotroga cerealella) je jedna od najznačajnijih skladišnih štetočina kukuruza i pšenice. Leptir je žukasto-braon boje, dužine oko 10 mm. Štetu čini larva koja se hrani semenom. Ženka ove štetočine polaže jaja u zrno ili između zrna. Ispiljena larva se ubuši u zrno hraneći se unutrašnjosti semena. Takva zrna, razumljivo, gube upotrebnu vrednost. U slučaju toplih leta i blagih zima može doći do većeg broja generacija, što dovodi i do prekobrojnosti ove štetočine, a samim tim i velikih gubitaka.

Preporučuje se u zimskom periodu pasulj skladištiti na temperaturu od 0°C (Foto: Danjiela Plavšić)

Mali brašnar (Tribolium confusum) je najviše prisutan u mlinovima i pekarama. Napada brašno, mekinje, sve vrste žita, suvo voće, povrće, stočnu hranu i čokoladu. Imago je kestenjasto braon (fotografija u krugu na naslovnoj fotogafiji).

Veliki brašnar (Tenebrio molitor) je najveća skladišna štetočina među insektima. Crne je boje i dužine 15 mm. Napada žita i sve prerađevine od žita, krompir, meso, čak i drvo. Velike štete pričinjava drvenim delovima mlinova u koje se zavlači radi čaurenja. Ne čini velike štete, jer se retko pojavljuje masovno.

Žižak pasulja (Acanthothoscelides obtectus) živi u skladištima kao i u prirodi. Žućkasto zelenkaste boje dužine 3 mm do 5 mm. Osnovna mera u suzbijanju ove štetočine je izlaganje pasulja niskoj temperaturi. Preporučuje se pasulj u zimskom periodu skladištiti na temperaturu od 0°C ili što bliže toj temperaturi.

Kako čuvati i zaštititi pasulj od žižka?

Surinamski brašnar (Oryzaephilus surinamemsis) dug je oko 3 mm tamno-braon boje. Napada pšenicu i ostala žita, brašno, hleb, testeninu, suvo voće, ređe duvan ili sušeno meso.

Buba duvana (Lasioderma serricorne) u praksi se ova štetočina zove "duvanski žižak". Crvenkasto-braon je boje veličine 2 mm do 4 mm. Duvanska buba napada suvo lišće duvana u balama ili iseckani duvan, cigare, seme duvana, zatim kakao, čokoladu, kikiriki, biber, pirinač, žito i proizvode od žita, suvo voće i suvu ribu.

Kako se boriti protiv skladišnih štetočina?

Značajne mjere borbe su: odžavanje higijene skladišta tj. održavanje skladišnog prostora urednim i čistim, uklanjanje starih žitarica zaostalih zaliha, održavanje odgovarajuće temperature i provetrenost objekta, a takođe vrlo bitna preventivna mera je obavljanje detaljne dezinsekcije prostora pre unošenja zrne mase tj. novog roda. Dezinsekcija podrazumeva primenu dozvoljenih insekticida za tu namenu.

Na tržištu je sve manje dozvoljenih sredstava, čime se problem povećava. To su sledeće aktivne matetrije na bazi: pirimifos-metil, cipermetrina ili malation, korišćene u zemljama gde je dozvoljena njihova primena. Trgovački naziv fosfida je: pelete, palete i kuglice. Važno je napomenuti, tamo gde se još upotrebljava ovaj vid zaštite, da se prilikom razgradnje oslobađa gas fosfin koji na sva živa bića  deluje kao inhibitor disanja. U zatvorenim prostorijama je veoma otrovan gas za sva živa bića, podrazumevajući i čoveka. Obično se u tom periodu radi DDD (dezinsekcija, deratizacija, dezinfekcija) skladišnog prostora.


Tagovi

Skladišne štetočine Skladištenje žitarica Žižak Brašnar Moljac


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]