Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišne štetočine
  • 04.10.2017. 14:30

Žitni žižak i žitni moljac

Kvalitet prinosa se nakon žetve čuva u skladištima. Ratare u tome ometaju skladišni insekti.

Foto: Andy Underscore / Flickr
  • 1.816
  • 52
  • 0

Kvalitet prinosa se nakon žetve čuva u skladištima. Osnovni neprijatelj svih poljoprivrednika u ovom periodu su insekti, kao što su žitni žižak, žitni moljac, kukuruzni žižak, ambarev moljac, brašneni moljac, mali i veliki brašnar i drugi.

Žitni žižak

Sitophilus granarius ima više generacija godišnje. Odrastao insekt je veličine oko 4 mm, a prepoznaćete ga po braon boji, koja može da ide do crne boje. Živi isključivo u skladištima, hraneći i razmnožavajući u svim vrstama strnih žita, kukuruzu, pirinču.

"Ženka svojom rilicom izbuši rupicu na zrnu, položi jaje, a zatim je prekrije želatinastom lepljivom materijom, koja očvrsne na vazduhu. Ispiljene larve žive isključivo u zrnima,hraneći se u unutrašnjisti semena, pri čemu može da pojede i do 70% semena", piše za PSSS dipl. ing. Nevena Nikolić.

Žitni moljac

Sitotroga cerealella je jedan od najznačajnijih i najštetnijih insekata uskladištenog kukuruza i pšenice. Leptir žitnog moljca je žućkasto-braon boje, dužine oko 10 mm. Štete pričinjava larva koja se hrani sadržajem semena.

"Može oštetiti više okolnih zrna, ali ih ne opreda paučinastim nitima. Ženka leptira polaže jaja direktno na zrno, ili između zrna (klip kukuruza). Ispiljena larva se ubušuje u zrno, hraneći se svim unutrašnjim delovima zrna. Ovakva zrna gube upotrebnu vrednost", napominje Nikolićeva.

Obavezno je održavanje higijene skladišta!

Mere borbe protiv skladišnih štetočina

Najvažnije je da skladišni objekat bude čist i uredan. Potrebno je ukloniti zaostale zalihe uskladištenih proizvoda. Provetravajte objekat i obavite detaljnu dezinsekcije pre unošenja novog roda.

"Dezinsekcija skladišta podrazumeva primenu isekticidnog tretmana, odnosno prskanje praznih skladišta preparatima na bazi aktivne materije pirimifos-metil, cipermetrina ili malation", preporučuje Nevena Nikolić.

Foto: Andy Underscore / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Žitni moljac Žitni žižak Nevena Nikolić Skladište


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]