Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje pšenice
  • 05.02.2016. 09:00

Pravo je vreme za analizu zemljišta pre prihrane

Pšenica iz zime izlazi u dobroj kondiciji.Pred paorima je prihrana hlebnog žita pre koje obavezno treba uraditi analizu na prisustvo azota.

Foto: Bajšanski Jasna
  • 483
  • 271
  • 0

Pšenica na sremskim poljima dobro izgleda. Iz zime je izašla u dobrom stanju pošto nema oštećenja od mrazeva, a nisu primetne štetе ni od glodara. Poljoprivrednici ovih dana obilaze parcele i pripremaju se za prihranu useva.

Đorđe Tomić, poljoprivrednik iz Dobrinaca je prošle jeseni zasejao značajne površine pod pšenicom. Taj posao je uradio u optimalnom agrotehničkom roku, tako da usev sada dobro izgleda. Kaže očekuje ovih dana mineralno đubrivo iz tamošnje Zadruge, pa onda kreće na posao. "Godinama sarađujem sa našom Zadrugom i uzimam sav repromaterijal za setvu. I sada čekam da mi isporuče đubrivo pa da započnem prihranu. Obavezno radim analizu zemljišta na prisusutvo azota kako bih bio siguran u proizvodnju", kaže Tomić.

Poziv poljoprivrednicima da urade analizu

Goran Drobnjak
Goran Drobnjak, PSS Ruma

I poljoprivredni stručnjaci kažu da je pšenica u dobrom stanju. Izašla je iz faze mirovanja i sada je na većini parcela u fazi bokorenja. Čak I one površine koje su zasejane van optimalnog roka su u dobroj kondiciji. Goran Drobnjak, stručni saradnik za strna žita u Poljoprivredno stručnoj službi u Rumi, poziva poljoprivrednike da obavezno urade analizu zemljišta EN MIN metodom, kako bi utvrdili koliko je prisutvo azota u zemljištu.

"I manjak, ali i višak nisu dobri za usev, to naši poljoprivrednici dobro znaju. Upravo zbog toga poljoprivrednici i ovih dana donose uzorke na analizu kako bi dobili tačne preporuke pre same prihrane. Dobro su shvatili naši paori da je prošlo vreme kada je đubrivo bilo jeftino i kada to nije bila velika stavka u proizvodnji", kaže Drobnjak.

Prihrana pšenice može se obaviti u dva navrata

U zavisnosti od potreba, prihrana pšenice može se obaviti u dva navrata, kaže Drobnjak. "Paori mogu u prvom navratu da prihrane sa 70 odsto potrebnih đubriva, a ostatak u drugom navratu tokom marta", istakao je Drobnjak. Sve informacije oko prihrane pšenice poljoprivrednici svakodnevno mogu da dobiju u rumskoj poljoprivrednoj stanici, a o ovoj temi biće govoreno i u okviru Zimskih predavanja koja će za poljoprivrednike iz rumske, iriške i inđijske opštine organizovati poljoprivredna stručna služba.

Stručnajci u svakom selu

Đorđe Tomić
Đorđe Tomić, poljoprivrednik

Mnogi poljoprivrednici veoma rado posećuju stručna predavanja koja se organizuju u svim seoskim sredinama. Đorđe Tomić iz Dobrinaca kaže da poslednjih nekoliko godina nije propustio nijedan dolazak poljoprivrednih stručnjaka u svoje selo.

"Nekako mi je lakše kada oni dođu u Dobrince. Lepo ih saslušamo i ako nešto nije jasno, iz prve ruke dobijemo pravi odgovor. Lakše je kada nam oni objasne kako se nešto radi, koja su nova dostignuća, koje preparate kada i kako da kositimo, a pošto svake godine na tržište izlaze novi, njihova pomoć nam je preko potrebna”, kaže Tomić.

I sada svako ko dođe u Poljoprivrednu stručnu službu dobije neki savet. Aktuelna je svakako prihrana pšenice, mada se paori interesuju i za sortiment kukuruza, soje i suncokreta, jer polako dolazi i vreme prolećne setve.

Foto: Bajšanski Jasna


Tagovi

Prihrana pšenice Dobrinci Mineralna đubriva Savetovanje Poljoprivredna stručna služba Analiza zemljišta Stručnjaci Predavanja Goran Drobnjak Faza bokorenja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.