Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 15.01.2023. 18:00

Precizna sejačica ExactShoot štedi 60 odsto đubriva - John Deere predstavio novitet

Senzor na setvenoj jedinici otkriva svako zrno semena koje se nalazi u zemlji. Istovremeno sa polaganjem, ono se prska tečnim đubrivom.

Foto: John Deere
  • 128
  • 15
  • 0

John Deere je na ovogodišnjem CES 2023 u Las Vegasu, najvećem svetskom "tech" događaju, prikazao novu tehnologiju za precizne sejačice koja, kako tvrde, štedi 60 odsto đubriva, kao i bager na električni pogon, stoji u saopštenju ove kompanije. 

Prednosti sejačice sa "ExactShot" tehnologijom ogledaju se u senzoru na setvenoj jedinici koji otkriva svako zrno semena koje se nalazi u zemlji. Istovremeno sa polaganjem, ono se prska tečnim đubrivom. U poređenu s ranijim metodama đubrenja u redove štedi se 60 odsto primenjenog sredstva jer se ono prska direktno na položeno zrno. 

Tretira samo zrno

Radna brzina setve je do 16 km/h, a svako pojedinačno seme se tretira sa oko 0,2 ml sredstva. Kompanija nije dala nikakve dodatne informacije o tome koja se vrsta đubriva koristi i s kojim sadržajem hranljivih materija.

Direktno na seme 

Ovaj novitet igra važnu ulogu za američko tržište, jer se tamo kod setve koristi tečno đubrivo, za razliku od većine evropskih zemalja, gde se za setvu kukuruza koristi uglavnom granulisano.

Prema John Deere-u nova tehnologija bi zahvaljujući preciznom doziranju mogla uštedeti više od 93 miliona litara đubriva godišnje u uzgoju kukuruza samo u SAD-u. Istovremeno se ne povećava rizik od ispiranja, a sprečava se rast korova koje nema višak hraniva na raspolaganju, poručuju. 

John Deere bager na električni pogon

Osim "ExactShota", ova je kompanija na CES-u pokazala i električni građevinski bager koji je rezultat preuzimanja proizvođača baterija Kreisela. Krajem 2021. godine kupljen je većinski udeo u austrijskom proizvođaču "Kreisel Electricu" koji razvija baterije, infrastrukturu za punjenje i e-mobilnost.

Ova mašina je tiša kod rada, stvara manje emisije, ali i operativne troškove s manje pokretnih delova. Kompanija nije dala nikakve informacije o kapacitetu baterija, vremenu punjenja i performansama motora.

Predstavljanje John Deerea na CES-u pogledajte u videu: 


Tagovi

John Deere Precizno đubrenje CES Las Vegas Precizna sejačica Setva kukuruza Sejačica ExactShoot


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.