Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voštani kukuruz
  • 20.10.2015. 08:00

Prednosti i industrijska korist voštanog kukuruza

Kada je otkriveno da voštani kukuruz, zahvaljujući amilopektinu, ima veću nutritivnu vrednost od običnog, interesovanje za njega iznenada je poraslo. Koristi se u prehrambenoj i industriji papira i lepka.

  • 514
  • 16
  • 0

Voštani ili waxy kukuruz potiče iz Kine, a otkriven je još davne 1909. godine. Od običnog kukuruza se razlikuje u sastavu visokomolekularnog ugljenog hidrata skroba, pa se tako voštani kukuruz sastoji od 99% amilopektina, dok obični kukuruz u svom sastavu ima amilozu (25%) i amilopektin (75%) koji su istog hemijskog sastava, ali različite građe. Amilopektin je, za razliku od ravnolančane amiloze, razgranati polimer. Hemijska i fizička svojstva ovog kukuruza potiču od takozvane voštane mutacije, to jest recesivnog WX gena na devetom hromozomu.

Poreklom iz Kine - proširio se po svetu iz SAD-a

Do drugog svetskog rata, glavni izvor skroba u Sjedinjenim Američkim Državama bila je tapioka, ali kada su se trgovinski odnosi među zemljama pooštrili, Amerikanci su bili prisiljeni da se okrenu uzgajanju voštanog kukuruza, a pritom su otkrili i mnoge njegove prednosti. Iz SAD-a se voštani kukuruz proširio svuda po svetu.

Kada je otkriveno da voštani kukuruz, zahvaljujući amilopektinu, ima veću nutritivnu vrednost od običnog, interesovanje za njega je iznenada poraslo. U Kini ga danas gaje u različitim varijantama, zavisno od potreba industrije, naročito industrije zdrave hrane zbog njegovih izuzetnih osobina. Organski sadržaj selena u nekim je varijantama i do 10 puta veći nego u običnom kukuruzu, a ima i antikancerogeno dejstvo.

Višestruka upotreba voštanog skroba u industriji

Amilopektin ili voštani skrob se danas koristi uglavnom u prehrambenoj, ali i tekstilnoj i industriji papira i lepka kao zgušnjivač i stabilizator. Kartonske kutije i lepak na kovertama često sadrže lepak proizveden od ovog kukuruza. Skrob dobijen od eko voštanog kukuruza se isključivo koristi u proizvodnji eko hrane, i to na prvom mestu hrane za bebe, dok se obična verzija koristi kao stočna hrana zbog efikasnosti hranjenja i povećane mlečnosti.

Voštani kukuruz je uopšte lakši od običnog, a nalivanje zrna je relativno kratko. Period berbe sledi obično 22 - 28 dana nakon oprašivanja. Nadalje, valja istaći i racionalno korišćenje njegove stabljike čime se poboljšava njegova ekonomska isplativost.

Zašto se uzgaja voštani kukuruz?

Prinos voštanog kukuruza je za oko 3,5% manji od prinosa običnog kukuruza. Da bi se proizveo waxy kukuruz sa najmanje 96% čistoće, potrebno ga je posejati na udaljenosti barem 200 m od običnog kukuruza da ne bi došlo do ukrštanja prilikom oplodnje. Kako je gen koji određuje njegovo najvažnije svojstvo (sadržaj amilopektina) recesivan, prilikom ukrštanja će se razviti obični kukuruz. Takođe je važno razdvojiti ih i kod skladištenja.

Uzgoj ovakvog kukuruza je za američke farmere dobra odluka. Na tržištu ga nema mnogo, a otkupna cena je nešto veća od one kod običnog kukuruza. Tržišta ne nedostaje. Prihod od prinosa od pola hektara voštanog u poređenju s istom količinom običnog kukuruza, veći je i za 100 dolara. Obično se uzgaja konvencionalno, non GMO seme waxy kukuruza, a niža cena semena pomaže farmerima pri isplativosti proizvodnje.

Pa zašto stoga svi ne uzgajaju 100% voštani kukuruz? Razlog je taj što je količina waxy kukuruza potrebnog na tržištu ograničena i obično ugovorena s otkupljivačem, zavisno od potreba industrije. Upravo zato se manje površine dogovaraju kod različitih proizvođača jer bi jedna velika površina pod ovim kukuruzom bila podložna rizicima od bolesti, zaraza i na kraju, propasti. U SAD-u se novim hibridima voštanog kukuruza postižu prinosi koji su visoki približno kao i kod običnog kukuruza.


Tagovi

Uzgoj Prehrambena industrija Prinosi Otkupna cena Eko hrana Škrob Industrija papira Waxy kukuruz Amilopektin Voštani škrob Lepak


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃