Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja setva
  • 30.10.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Prilagodite obradu zemljišta za setvu vremenskim uslovima

Pšenica ni ove godine neće biti zasejana u optimalnom roku, jer su oktobarski vremenski uslovi bez kiše doprineli da setva bude pomerena. I ratare i stručnjake brine nedostatak vlage u zemljištu. Ukolko se ovakvo vreme nastavi, stručnjaci preporučuju redukovanu obradu zemljišta.

Foto: Bigstock/rootstocks
  • 457
  • 59
  • 0

Setva ozimih useva strnih žita, pšenice, ječma, ovsa i tritikalea još nije počela u punom obimu. Ove godine procenjuje se da bi pod pšenicom moglo biti zasejano oko 13.000 hektara u kolubarskom okrugu. 

"I ove godine setva će ratare koštati kao i prošle godine jer se cene osnovnog repromaterijala nisu menjale. Za nabavku semena, đubrivo i gorivo treba da se izdvoji oko 30 do 35 hiljada dinara po hektaru površine. Bez obzira na cenu setve, u Kolubarskom okrugu neće biti zasejano ništa više površina pod pšenicom", kaže Svetlana Jerinić, stručni saradnik Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo i dodaje da za razliku od Vojvodine gde se pšenica gaji isključivo iz komercijalnih razloga, u ovom delu Srbije pšenica predstavlja dobar predusev, a s obzirom da je ovo stočarski kraj, slama se koristi kao prostirka u štalama i oborima.

Preporuka: Redukovana obrada zemlje

Prošle godine setva se obavljala od početka oktobra pa sve do decembra, jer su tako diktirali vremenski uslovi. Ipak, blaga zima pogodovala je ovoj ratarskoj kulturi, pa je do prvog snega već bila u fazi kada je mogla podnositi niske temperature. 

Setva pšenice kasni: Vremenske prilike odložile pripremu zemljišta

"Ove godine ponovo su nepovoljni vremenski uslovi, ima dosta perioda bez padavina, temperature su relativno visoke i sve to uslovljava da i zemljište bude suvo i bez vlage u površinskom sloju, a to otežava obradu zemljišta. Ono što možemo da preporučimo ratarima da, ako se ovakvo vreme nastavi, obave redukovanu obradu zemljišta."

Smanjiti troškove prozvodnje

Iskustva iz prakse su pokazala da nema nikakve razlike u prinosima kada je u pitanju redukovana obrada zemljišta u odnosu na standardnu predsetvenu obradu i duboko oranje.

Sada pripremite zemljište za prolećnu setvu povrća

"Treba uzeti u obzir činjenicu da se pri redukovanoj obradi zemljišta troši se tri do četiri puta manje goriva, nego kada je klasična obrada u pitanju, a na taj način se smanjuju troškovi proizvodnje. Savet je da se redukovana obrada uradi tanjiranjem i to u više unakrsnih prohoda. Broj tanjiranja zavisiće od tipa zemljišta, ali i kvaliteta i usitnjenosti žetvenih ostataka od prethodnih useva", savetuje Jerinićeva.

Tavansko nosi sa sobom bolesti

U proteklih desetak godina uočeno je da padavina ima dovoljno tokom perioda vegetacije, ali da su neravnomerno raspoređene, pa se dešava da kiša pada kada biljci nije potrebna. To je dovelo da od 2012. konstantno pada procenat vlažnosti u zemljištu. Za sada su to prvenstveno površinski slojevi, ali pšenica može dobro proći jer njen korenov sistem se spušta od 30 do 60 centimetara u dubinu.

Produženi rokovi setve pšenice - koristite deklarisano seme zbog sigurnosti u proizvodnji

Ono na šta stručnjaci posebno skreću pažnju ratarima je da ne koriste prošlogodišnje seme koje je bilo uskladišteno negde od prethodne žetve. Sve je češća pojava da se zbog smanjenje troškova i zbog nedostatka sredstava, koristi seme iz zaliha, ali to sa sobom donosi i opasnost od pojave bolesti.

"Kada se koristi to, uslovno rečeno staro seme, povećava se rizik od pojave raznih vrsta bolesti. Ono se može preventivno tretirati fungicidima, ali je savet struke, da poljoprivredni proizvođači ne koriste takvo seme, kao i da koriste preporučene količine semena za svaku setvu", kaže valjevski stručnjak. 


Tagovi

Setva pšenice Jesenja setva Redukovana obrada zemljišta Predsetvena obrada Svetlana Jerinić Staro seme Vlaga u zemljištu


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.