Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos pšenice
  • 20.06.2022. 13:30

Prinos pšenice: Da li će biti manji nego prethodne godine?

Direktorka "Žita Srbije" je izjavila da se očekuje rod pšenice nešto niži nego prethodne godine.

Foto: Zorana Ljubojev
  • 762
  • 134
  • 1

Žetva pšenice će početi za 10-ak dana, a struka procenjuje da će rod biti između tri miliona i 3,2 miliona tona.

"S obzirom da godišnje u Srbiji potrošimo oko milion i po tona hlebnog žita i da imamo i znatne prelazne zalihe, ostaje nam najmanje dva miliona dona za izvoz", kaže direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović za Tanjug, a prenosi Dnevnik.

Direktorka "Žita Srbije" je izjavila da se očekuje rod pšenice nešto niži nego prethodne godine, ali da još postoje problemi sa izvoznim kvotama i logistikom, i da u novu žetvu ulazimo sa zalihama od 700.000 tona.

"Očekuje se da žetva pšenice počne najkasnije za dve sedmice, uz rod od oko tri miliona tona. To svakako nije rekordan rod, s prinosom od najmanje 4,8 tona, ako budemo imali sreće 5,2 tone, što bi značilo rod manji od prošlogodišnjeg za samo 200.000 tona", precizirala je Savović.

Prinos će zavisiti od rasporeda padavina prethodnih nedelja

"Kako pšenica sada izgleda na poljima, sever Bačke i Banata ove godine mogu očekivati nešto niže prinose, kao i u oblasti Beograda, u odnosu na južnu Bačku i srednji Banat, gde će prinos biti preko šest tona po hektaru."

Vlada Srbije usmerila je 3,6 milijardi dinara za nabavku dodatnih 90.000 tona merkantilne pšenice, navodi se u rešenju objavljenom u "Službenom  glasniku", prenosi RTS.

Sredstva su obezbeđena iz tekuće budžetske rezerve , a odobrena su Republičkoj direkciji za robne rezerve. U Rešenju donetom 16. juna navodi se da je reč o obezbeđivanju nedostajućih sredstava i da će se o izvršenju starati Ministarstvo finansija.

Skladišta su puna, postoje li uslovi za izvoz?

Savovićeva je upozorila da su skladišta žitarica puna prošlogodišnjeg roda zbog ograničenog izvoza i logističkih problema i dodala je kako će novi rod pšenice negde morati biti smešten, ali nije sigurna ni gde, ni kako.

"Kvota za izvoz kukuruza je zaista mala u odnosu na ono što bi se moglo izvesti da postoje uslovi za to", kaže Savovićeva i ističe da od početka rata u Ukrajini postoje veliki logistički problemi koji dodatno ograničavaju mogućnost izvoza žitarica.


Tagovi

Žetva pšenice Sunčica Savović Prinos pšenice Cena pšenice Žita Srbije Izvoz pšenice


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva