Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dekalb Srbija
  • 07.08.2019. 12:00

Prinosi DEKALB hibrida uljane repice do 4 tone po hektaru

Završena je i žetva uljane repice, a sudeći po postignutim rezultatima i komentarima proizvođača, pored izazovne jeseni može se reći da su DEKALB hibridi završili trku uspešno!

Foto: DEKALB Srbija
  • 456
  • 66
  • 0

Završena je i žetva uljane repice, a sudeći po postignutim rezultatima i komentarima proizvođača, pored izazovne jeseni može se reći da su DEKALB hibridi završili trku uspešno!

Ključan je dobar izbor hibrida

"Svakako bismo voleli da naglasimo da je uz dobru agrotehniku i uložen rad, ključnu ulogu u ovim prinosima odigrao i izbor hibrida. Pravilan izbor hibrida koji poljoprivredni proizvođači seju na njivama osnovni je preduslov za uspešnu proizvodnju uljane repice. DEKALB hibride uljane repice odlikuje sposobnost izrazitog bočnog grananja što se pokazalo ove godine ključno na njivama sa redukovanim sklopom zbog nepovoljnog jesenjeg perioda. Pored ove osobine, možda i najvažnija osobina kod DEKALB uljane repice je tolerantnost na pucanje mahuna što nudi dodatnu sigurnost u žetvi i mogućnost odlaganja žetve i do 14 dana bez gubitka prinosa. Samo pravilnim izborom hibrida možete sebi osigurati visok prinos bez obzira na vremenske uslove, te na kraju ostvariti i zaradu koju ste zaslužili", poručuju iz DEKALB-a.

Svaka godina je specifična i određenim usevima vremenske prilike ili neprilike više ili manje pogoduju ostvarivanju prinosa. 

"Prvi put sam sejala uljanu repicu i za ovu godinu prinos je odličan", govori Goca Nenadović iz Vognja koja je ove godine sejala DK Imminent CL i imala prinos 3,95 t/ha.

Žetva uljane repice

Preduzeće Nikolinci AD sejali su DK Imperial CL i skinuli 3,7 t/ha: "Izuzetno smo zadovoljni sa hibridom DK Imperial CL, prvenstveno jer je bio na istoj parceli kao i konkurentski hibridi od kojih je on bolje i ujednačenije nikao, a i kasnije bolje izgledao tokom sezone. Što se tiče prinosa ostvarili smo 150 kg veći prinos sa ovim hibridom na istoj parceli i pri istoj agrotehnici."

DEKALB hibridi uljane repice odlikuju se odličnom tolerantnošću na:

  • bolesti (posebno na Sclerotiniu i Phomu)
  • osipanje zrna (što omogućava kasniju žetvu, manje gubitaka prilikom žetve, manju vlagu i veći prinos zbog nižih primesa i troškova sušenja) i
  • poleganje (što omogućava lakšu žetvu i veću izdržljivost na eksterne vremenske uslove a samim tim i veći prinos).

"Za ovu godinu odličan prinos, bilo je i vode po njivi, imao sam i konkurentskih repica, ali DK Imminent CL je bio najbolji", poručuje Željko Pantić iz Jamene koji je imao prinos 3,5 t/ha.

Tabela 1: Prinosi DK Imminent CL i DK Imperial CL hibrida uljane repice po regionima

Region
Mesto
Hibrid
Prinos t/ha
vlaga %
Površina ha
Srem
Voganj
DK Imminent CL
3.95
8
20
Severna Bačka
Krivaja
DK Imperial CL
3.7
 
234
Južni Banat
Nikolinci
DK Imperial CL
3.7
9
10
Severna Bačka
Donji Tavankut
DK Imperial CL
3.5
 
5
Srem
Jamena
DK Imminent CL
3.5
8
3
Zapadna Bačka
Doroslovo
DK Imperial CL
3.3
7
1
Zapadna Bačka
Stanišić
DK Imperial CL
3.1
8
20
Severna Bačka
Donji Tavankut
DK Imperial CL
3.05
 
20
Zapadna Bačka
Kula
DK Imperial CL
2.7
9
1
Srednji Banat
Konak
DK Imminent CL
2.36
6
15
Južna Bačka
Kać
DK Imminent CL
2
 
 


DK Imperial CL i DK Imminent CL hibridi uljane repice su stabilni i adaptabilni na sve proizvodne uslove. U teškim proizvodnim uslovima čak i sa sklopom od 20 biljaka po m2 nadoknađuju proređeni sklop pojačanim grananjem i tako čuvaju prinose, a u odličnim proizvodnim uslovima ispunjavaju puni potencijal prinosa.

To su hibridi koji se primenjuju u CLEARFIELD® tehnologiji proizvodnje i namenjeni su svim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju problema sa zakorovljenim parcelama. Primenom ove tehnologije proizvođači ostvaruju bolju kontrolu korova i maksimalne prinose. Ovi hibridi daju rešenja u borbi protiv korova i fleksibilnost u primeni herbicida.

Za više informacija o DKC hibridima uljane repice, obratite se DEKALB agronomima na dole navedene kontakte.


Dokumenti


Tagovi

DEKALB Prinosi uljane repice Žetva Rezultati


Partner

DEKALB Srbija

Bulevar Vojvode Stepe 84, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 66 100 68, e-mail: info.rs@monsanto.com web: http://www.dekalb.co.rs/