Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoze prinosa
  • 09.07.2015. 16:30

Prinosi pšenice iznad višegodišnjeg proseka

Ove godine bi prinosi pšenice mogli biti i veći od 4,5 tona po hektaru što je iznad višegodišnjeg proseka. Zadovoljiće se domaće bilansne potrebe, a biće i za izvoz.

Foto: depositphotos.com
  • 95
  • 3
  • 0

Direktor Produktne berze u Novom Sadu, Žarko Galetin izjavio je danas da će prinosi pšenice biti dobri, možda i veći od 4,5 tone po hektaru. To je, dodao je, iznad višegodišnjeg proseka, pa će ova proizvodna godina biti sasvim solidna i zadovoljiti naše domaće bilansne potrebe, a biće i milion tona pšenice za izvoz.

Ove ćemo godine jesti dobar hleb

Galetin je za RTS kazao da je unutrašnji, mlinskopekarski kvalitet zrna dobar, pa nalazi prvih analiza govore da ćemo ove godine jesti dobar hleb, burek, peciva....

Kada je reč o ceni, Galetin je rekao da se cene sa međunarodnih tržišta prelivaju i kod nas, a na njih utiče mnogo faktora. Podsetio je da je prethodne tri godine ponuda pšenice kod nas u svetu relativno dobra, pa su i cene bile niže. Dodao je i da je tržište uznemireno zbog situacije u Grčkoj i evrozoni, dodajući da strahovi utiču najpre na finansijska, pa potom i robna tržišta. "Mnogo faktora može da nas u nekom trenutku iznenadi, ali ono što u osnovi i na duži rok definiše cenu, su odnosi ponude i tražnje", zaključio je Galetin.

Kukuruz izgleda izuzetno dobro

Još je naglasio i da kukuruz u ovoj fazi razvoja na našim poljima izgleda izuzetno dobro, i može se očekivati rod veći od sedam miliona tona, kao i da ćemo u ovoj ekonomskoj godini 2014/2015 imati rekordan izvoz od tri miliona tona.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Prinosi pšenice Cena Žarko Galetin Novi Sad Produktna berza Kukuruz Izvoz