• Srednjobanatski okrug
  • 25.08.2015. 16:00

Prinosi smanjeni - najlošiji soja i suncokret

Od ratarskih kultura sušu u Srednjobanatskom okrugu najteže podneli soja i suncokret, prosečan rod suncokreta od jedne do dve tone po katastarskom jutru, vlaga u kukuruzu 30 procenata, prinos umanjen. Ipak, bolje je nego 2012. godine.

  • 304
  • 37
  • 0

Promenljivi vremenski uslovi neće bitnije uticati na menjanje situacije na prolećnim ratarskim usevima u Srednjobanatskom regionu, koji su u fazi voštane zrelosti ili u fazi pune zrelosti.

Kiša koja je padala prethodnih dana malo toga može da promeni. Kukuruz je trenutno u fazi voštane zrelosti, a najraniji hibridi sa najranijim rokovima setve imaju oko 30 procenata vlage, te će uskoro početi i njihova berba, dok će se sa žetvom još malo sačekati kako bi se zrno osušilo.

Manji rod, soje, kukuruza i suncokreta

"Na većini parcela kukuruza došlo je do sušenja, podgorevanja, gubitka listova i prinudnog sazrevanja. Kada govorimo o regionu Srednjeg Banata, situacija na njivama pod kukuruzom je raznolika. Najveći uticaj na stanje useva imaju tip zemljišta, rok setve, način obrade i količina padavina koje su lokalno raspoređene. To se odnosi na sve prolećne ratarske kulture. Jako je primetno da su se na nekim parcelama usevi izborili sa sušom, dok su na drugim podlegli posledicama nedostatka vlage u zemljištu. Evidentno je da će i u prvom i u drugom slučaju doći do smanjenja prinosa. Najgore je prošla soja, a proletos su površine pod ovom lugaminozom povećane u ovom delu Banata. Primarni proizvođači su računali na dobar rod i dobru cenu soje, ali na žalost, verovatno će se razočarati, jer prinosi neće biti ni blizu očekivanih“, kaže Zorica Rajačić, savetodavka zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe.

Na kratko prekinuta žetva suncokreta

Kiša koja je prethodnih dana padala, na kratko je prekinula žetvu suncokreta, a ovu proizvodnu godinu karakterišu velike razlike u prinosu koji iznosi od jedne do dve tone po katastarskom jutru. Te razlike u prinosu očekuju se na čitavoj površini Srednjobanatskog okruga.

Atar sela Jankov Most kod Zrenjanina, najbolje ilustruje situaciju u regionu Srednjeg Banata, što je najuočljivije kod suncokreta. Prema rečima tamošnjih ratara, njihove njive su od maja dobile svega 50 litara kiše po kvadratnom metru. Koliko je to malo, pokazuje podatak da u normalnim godinama količina padavina bude bar pet puta veća. "Ovogodišnji prinos suncokreta od 700 kilograma po katastarskom jutru neće pokriti ni troškove kombajniranja. To je trećina prošlogodišnjeg roda, a repromaterijal je bio za 20 odsto skuplji nego lane“, razočarano priča Andraš Husta, ratar iz Jankovog Mosta.

Tržište reagovalo na prognoze manjeg roda

Prognozirani manji rod odrazio se i na tržište. Pre žetve, prodaja ove uljarice ugovarana je na 42 dinara za kilogram. To je 15 dinara više nego prošle godine. Ratari ocenjuju da ni to nije realno, jer su zbog nefer odnosa otkupljivača u predhodnim godinama, znatno smanjili površine pod suncokretom, a suša je uzela svoj danak te su i prinosi bitno umanjeni. Oni kažu da bi bili zadovoljni cenom od 50 dinara za kilogram.

Industrija ulja "Banat" iz Nove Crnje planira da otkupi 90.000 tona suncokretovog zrna. "Kao i sve ostale uljare i mi plasiramo skoro 50 odsto svojih proizvoda na inostrano tržište i moramo pratiti cene suncokretovog zrna u inostranstvu, tako da u tom smislu moramo biti ravnopravni“, objašnjava Zlatko Konjuh, direktor sirovinskog sektora Uljare "Banat" iz Nove Crnje.

Proletos je u Srbiji zasejano suncokreta na oko 180.000 hektara. Sada se ne može prognozirati ukupan rod. Zbog suše, glavica je manja, a kvalitet zrna je lošiji nego prošle godine.

Ipak, situacija bolja nego 2012. godine

Za useve koji imaju duži period vegetacije, za neke krmne useve i za useve poststrne setve, kiša je ipak dobro došla, i to ne samo zbog količine padavina, već i zbog povećanja vlažnosti vazduha. Padavine su korisne i za predstojeće radove koji slede posle žetve ratarskih useva. Tu se pre svega misli na obradu zemljišta i njegovu pripremu za jesenji period.

U poređenju sa 2012. godinom, kada je suša nanela ogromne štete domaćoj poljoprivrdi, sadašnja situacija je ipak znatno bolja. Tu se pre svega misli na dobru oplodnju, jer je 2012. veliki broj biljaka ostao neoplođen. Jalovost je bila zabeležena u velikom procentu. Ove godine ipak neće biti parcela bez roda, naravno ukoliko su ispoštovani optimalni i razumni rokovi setve, objašnjavaju agronomi.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Smanjeni prinosi Prolećni usevi Soja Suncokret Kukuruz Voštana zrelost Puna zrelost Kiša Srednji Banat Hibridi Vlaga Manji rod Gubitak listova Tip zemljišta Srednjobanatski okrug Jankov Most Cena Zorica Rajačić Industrija ulja Banat Nov


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin