Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret i kukuruz
  • 22.09.2019. 12:00

Prinosi suncokreta i kukuruza u Banatu dobri

Prinosi suncokreta i kukuruza u Banatu su dobri, ocenjuju u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu. Prema prvim procenama, prinos suncokreta po hektaru je tri i po tone, dok je kukuruz po hektaru rodio čak i do osam tona.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.270
  • 77
  • 0

U Srednjem Banatu neki poljoprivrednici imali su i manje prinosa suncokreta, ali ima i proizvođača, koji na svojim imanjima imaju prinose suncokreta i preko četiri tone. Žetva suncokreta je još uvek u toku, ali procenjuje se da će do kraja rod biti dobar.

"Kod nas žetva suncokreta nije u potpunosti završena. Ostale su parcele gde je bilo velikih količina padavina u toku juna meseca u nekim područjima gde kombajni tek sada ulaze u parcele zbog vode koja je dugo vremena stajala. Tamo su prinosi dosta manji u odnosu na ovaj prosek koji imamo, ali je generalno suncokret dobro rodio," navode u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu.

Ove godine za nijansu veći prinosu u odnosu na prošlu

Ukoliko se pogledaju prinosi suncokreta od prošle godine, ove sezone ta uljarica rodila je više.

"Ova godina je bila izuzetno povoljna za razvoj suncokreta, bilo je dovoljno količina u fazama kada se nalivalo zrno, tako da su prinosi suncokreta ove godine dobri," kažu u toj službi.

Rod kukuruza još je bolji od prinosa suncokreta. Prinosi te žitarice su i iznad proseka. Sa prinosima od osam tona po hektaru, kukuruz premašuje prosečan rod.

"Kukuruz je rodio oko osam tona po hektaru kada se sagleda cela teritorija, mada sačekaćemo da zrno u celokupnom smislu uđe u silose pa da onda podvučemo crtu. On je takođe bio u dobroj kondiciji u toku čitave godine, naliveno je zrno kako je trebalo i sada su krenuli prvi hibridi da se skidaju onih ranih grupa zrenja tako da videćemo, to je još uvek mala površina, koja je skinuta da bismo mogli da damo tačnije procene," ocenjuju u toj službi.

Ratari nezadovoljni otkupnom cenom kukuruza

Kvalitet roda dobar

Mnogi poljoprivrednici su brinuli zbog loših vremenskih uslova, koji su negativno uticali na mnoge kulture u poljoprivredi. Posebna zabrinutost bila je prisutna kada je u pitanju kvalitet zrna kukuruza i suncokreta. U Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu navode da je kvalitet tih kultura ove godine dobar.

"Što se tiče suncokreta i kukuruza, odnosno ovih jesenjih kultura, kvalitet zrna je zadovoljavajući. Imali smo problem u pšenici koja je skidana krajem juna i početkom jula meseca. Ona je pokazala slabiji kvalitet, jer je zrno bilo manje i šturije, nije bilo dobro naliveno baš zbog tih padavina koje smo imali u toku aprila, maja i juna meseca," navode u toj službi.

Po pitanju kultura za naredu godinu, poljoprivrednici će verovatno ostati pri onome što su do sada sadili, procenjuju u ovoj službi.

"Planirana proizvodnja za sledeću godinu se još uvek nije baš tako zahuktala. Čak i dobavljači semena tek sada počinju da nabavljaju semensku robu. Ono što je urađeno, to je setva uljane repice tamo gde je bilo uslova odnosno, gde je bilo iole malo kiše da se ona poseje jer je izuzetno sušni period bio iza nas. Mislim da će proizvođači da zadrže ono što su i do sada radili“, navode u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu i dodaju da tek sledi setva ječma i onda i setva ozime pšenice u oktobru mesecu, prenosi RTV.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kukuruz Suncokret Prinosi Kvalitet


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)