Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 08.05.2022. 15:00

Procvat indijskog izvoza pšenice - poboljšavaju sortiment i agrotehniku?

Indija je iskoristila priliku i "ugurala" se među najvažnije svetske izvoznike. Dok tamošnja Vlada predviđa dobru žetvu, sumnjičavi trgovci direktno sa poljoprivrednicima pregovaraju o otkupu.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 503
  • 156
  • 0

Nestašica pšenice na svetskom tržištu izazvana ratom u Ukrajini i sušom u pojedinim područjima rezultirala je procvatom indijskog izvoza pšenice, a poljoprivredni proizvođači dobijaju rekordno visoke cene za svoju žetvu, prenosi Euractiv.

Dakle, bogata žetva i rast cena žitarica su se savršeno poklopili što je tamošnjim ratarima dalo priliku da prodaju žito po najvišim cenama. Visoke međunarodne cene, uzastopno rekordne žetve useva, slabljene rupije u odnosu na dolar i poboljšana interna logistika učinili su pošiljke iz Indije privlačnima za trgovce.

"Ovo je zlatna prilika Indiji da izveze svoje viškove", rekao je Nitin Gupta, potpredsednik kompanije "Olam Agro India".

Egipat smanjio kriterijume

Isporuke pšenice dostigle su rekordnih 7,85 miliona tona u fiskalnoj godini do marta, što je više od 275 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Dalje, predviđa se da će izvoz doseći 12 miliona tona u fiskalnoj godini 2022/2023, što Indiju lansira među najvažnije izvoznike.

Istovremeno s promenama na svetskom tržištu ova zemlja je radila na poboljšanju sortimenta i agrotehnike kako bi povećala kvalitet roda. Dok su ranije uglavnom proizvodili stočnu pšenicu sada su se fokusirali na uzgoj kvalitetnih hlebnih i durum sorti. S druge strane pojavio se Egipat kao veliki uvoznik koji je ranije pšenicu kupovao od Rusije i Ukrajine. Ukidanjem tog izvora ova država se okrenula alternativnim tržištima. A kako bi mogla da uveze pšenicu iz Indije morali su da smanje kriterijume.

Vremenske prilike u Indiji su bile naklonjene za uzgajanje žitarica nekoliko poslednjih godina, što je pogodovalo njihovom izvozu. Tamošnji su trgovci potpisali ugovore o izvozu pšenice po ceni između 330 i 335 dolara po toni što je skoro 50 dolara po toni jeftinije od konkurentskih dobavljača. Velike zalihe pšenice i rast svetskih cena omogućili su niže cene, ali i dalje znatno iznad lokalnih.

Suša preti

Nakon pet uzastopno rekordnih žetvi toplitni udar mogao bi da prekine taj niz. Reuters izveštava da se očekuje pad proizvodnja pšenice u toj zemlji zbog naglog rasta temperature sredinom marta što može narušiti prinose.

I dok su Indijci zadovoljno trljali ruke i pravili planove za izvoz nove žetve vremenske prilike su se promenile. Savezna vlada je već planirala da će biti ovršeno više od 111,32 miliona tona žitarica što bi bio najveći prinos ikada ostvaren. Međutim, kakva je situacija na poljima verovatnije je da će doći do pada prinosa na 105 miliona tona.

U martu je zabeležena najviša temperatura u 122 godine i iznosila je 33,1ºC. To znači da će pad proizvodnje biti najmanje 10 odsto. Ako dođe do pada prinosa može se očekivati zabrana izvoza. Što je još jedna opcija koja bi uticala na rast cena žitarica na svetskom tržištu. I dok Vlada Indije predviđa dobru žetvu, sumnjičavi trgovci direktno sa poljoprivrednicima pregovaraju o otkupu.


Tagovi

Indija Izvoz pšenice Tržište žitarica Izvoz žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.