Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarske kulture
  • 10.03.2021. 10:00

Produžiće se vegetacija pšenice, setva kukuruza čekaće 1. april

Danas već pšenica izgleda mnogo bolje na poljima nego u danima odmah posle mraza. Jedino što će se produžiti, to je vegetacioni period za pšenicu, nekih 10, 15 dana, navela je direktorka Udruženja "Žita Srbije"Sunčica Savović.

Foto: Julijana El Omari
  • 485
  • 90
  • 0

Pripreme za prolećnu setvu su već završene tamo gde su uslovi to dopustili, a čeka se još više sunca da bi se zemlja ugrejala. Direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je da je pšenica u jesenjoj setvi zasejana na 595.000 hektara i da je zimu podnela prilično dobro, pošto je i zima bila blaga, a da su mrazevi u februaru imali neznatan uticaj na nadzemni deo pšenice, prenosi RTS.

Podsetimo, hladni talasi ostavili su oštećenja na mnogim žitnim poljima gde smo umesto zelenih listova, viđali žute. Mnogi ratari pitali su se da li je u pitanju bolest ili je usev izmrzao, međutim, stručnjaci sa novosadskog Nacionalnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo kažu da nema povoda za brigu. Pšenica je zdrava, jedino što je nagli pad temperature iz plusa u minus doprineo da lisna masa izmrzne. Pregledom čvora bokorenja utvrđeno je da biljke nisu promrzle i da će se regenerisati u narednim toplijim danima.

Žuti se pšenica na njivama - ali je zdrava?

"Danas već pšenica izgleda mnogo bolje na poljima nego u danima odmah posle mraza. Jedino što će se produžiti, to je vegetacioni period za pšenicu, nekih 10, 15 dana", navela je Sunčica Savović tokom gostovanja u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Dok će setva šećerne repe krenuti sredinom meseca, za kukuruz treba čekati 1. april, nakon čega će biti završena za nekih petnaestak dana, mada u praksi se dešava da traje i ceo april mesec, objasnila je Savovićeva.

U protekle tri godine su setvene površine pod kukuruzom povećane su sa 700.000 na milion hektara. Dodala je da se setva soje očekuje na do 250.000 hektara, setva suncokreta na do 220.000 hektara i stva prolećnog ječma na oko 30.000 hektara.


Tagovi

Setva kukuruza Mrazevi Listovi pšenice Bokorenje Sunčica Savović Setva šećerne repe


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...