Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednik iz Čalme
  • 18.08.2016. 11:00

Profesor fizičkog i zaljubljenik u poljoprivredu

Sreten Timotijević, iz sremskog sela Čalma, veliki je zaljubljenik u poljoprivredu i sa mnogo planova i ambicija želi da unapredi posao kojim su se u njegovoj porodici bavile generacije pre njega.

  • 3.331
  • 156
  • 0

Dok većina mladih ljudi, koji žive na selu, gleda kako da se što pre domogne većih gradova u Srbiji i pronađe bilo kakav posao, neretko slabo plaćen, postoje i oni koji svoju budućnost vide isključivo na selu.

Sreten Timotijević, iz sela Čalma, kod Sremske Mitrovice, po završetku Fakulteta za fizičku kulturu u Novom Sadu, odlučio je da se vrati na svoje imanje i nastavi da radi posao koji je započeo njegov otac. Ovaj mladi čovek je veliki zaljubljenik u poljoprivredu i sa mnogo planova i ambicija želi da unapredi posao kojim su se u njegovoj porodici bavile generacije pre njega.

Godišnje utove 200 svinja, a bave se i ratarstvom

U Timotijevićevom domaćinstvu godišnje se utovi oko 200 svinja. Kao i mnogi drugi stočari, koji gaje svinje, ni Sreten nije zadovoljan otkupnom cenom i kako kaže, jedva se pokrivaju troškovi proizvodnje. Osim svinjarstva on se bavi i ratarstvom, ali ni tu situacija nije najsjajnija. Prinose je teško projektovati jer mnogo toga zavisi od agroekoloških uslova. Ipak, Sreten se trudi da koliko je to moguće postigne što bolji rod. Ove godine veruje da će ostvariti prinos pšenice od 4-4,5 t/ha.

Agrotehnika i analiza zemljišta - obavezne mere

Svestan da bez analize zemljišta i primene pune agrotehnike nema ni dobrog roda ovaj mladi poljoprivrednik planira da ubudućnosti na viši nivo podigne sve agrotehničke mere. Timotijević je dobar primer omladini kako se na selu od svoga rada može lepo živeti, a šta je on poručio mladima koji svakodnevno napuštaju seoska domaćinstva pogledajte u video prilogu:


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Ratarstvo Stočarstvo Svinjarstvo Poljoprivreda Omladina Selo Čalma Sreten Timotijević


Partner