Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soja
  • 03.02.2024. 13:30

Prognozira se porast površina pod sojom. Koji su razlozi za to?

Samo u EU je 2023. godine ubrano tri miliona tona soje, 740.000 tona više nego 2022. godine, što je za trećinu više u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj trend će se verovatno nastaviti i 2024. godine - u zavisnosti od ovogodišnjih vremenskih uslova.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 583
  • 99
  • 1

Donau Soja, autrijska neprofitna organizacija sa preko 280 članica u 25 zemalja, za 2024. godinu predviđa da bi se površine za uzgoj soje u Evropi ove godine mogle povećati do 10 odsto na 5,6 miliona hektara, navode u svom saopštenju.

Postoje brojni razlozi za to, kao što su relativno visoke cene ove uljarice, sve veća potražnja za biljnim proteinima ili podsticaji EU. Soja je već zabeležila rekordnu žetvu u Evropi 2023. godine, sa povećanjem od skoro 24 odsto na 12,2 miliona tona u poređenju sa ranijom godinom.

Samo u EU je prošle godine ubrano tri miliona tona, 740.000 tona više nego 2022. godine, odnosno trećinu više u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj trend će se verovatno nastaviti i 2024. godine - u zavisnosti od ovogodišnjih vremenskih uslova.

Razvijaju se nova tržišta - traži se Non-GMO soja

"Trend rasta i povoljna prognoza odlična su prilika za prehrambenu industriju da pređe na sertifikovanu regionalnu soju iz Evrope. Prednost za proizvođače i potrošače je to što je bez GMO i garantuje da je sertifikovana evropska soja bez krčenja šuma i da stoga ispunjava kriterijume Uredbe EU o krčenju šuma (EUDR)", rekao je predsednik ove organizacije Matijas Kron.

Da li će proteinska tranzicija zahvatiti ceo svet?

Inače, Donau Soja koja zagovara održive evropske Ne-GMO proizvode od soje i podržava proteinsku tranziciju, ima sedište i u Srbiji.

Iako je naša država u Evropi prepoznata kao zemlja sa Ne-GMO proizvodnjom soje, prošlogodišnje statitike ipak nisu govorile u prihod gore navedenim prognozama. U 2023. godini, atraktivna uljarica zasejana je na 202.000 ha, što je 16 odsto manje nego godinu ranije.

Da li razmišljate o setvi ove kulture, ostavite nam odgovor u komentaru ispod teksta.


Tagovi

Proizvodnja soje Ne-GMO soja Donau Soja Proteinska trancizija Povećanje površina Cena soje Soja u Srbiji


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...