Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 18.10.2017. 16:00

Proizvodnja semenskog krompira

Semenski krompir iz sela Gornji Banjani plasira se širom Srbije, a deo se i izvozi.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.580
  • 66
  • 0

Selo Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca nema mnogo poljoprivrednih proizvođača, ali kada je krompir u pitanju - ima nekoliko većih. Zoran Vasović je sa sinom nastavio očevu proizvodnju, koju je i proširio.

"Semenski krompir proizvodim od 1993. godine. U početku smo radili kao fizička lica, a potom sam osnovao svoju firmu. Snalazimo se, borimo se na trižištu i trudimo se da nam proizvodnja bude profitabilna", kaže Vasović.

Dodaje da nekoliko sorti krompira gaje na oko 30 hektara zemlje. Oni daju drugačije prinose, od godine do godine. Ima i ranih i kansih sorti - dezire, riviera, agria, arizona, lizeta.

Teško do radne snage

Posao je naporan i zahteva dosta fizičkog rada - i na parcelama i u skladišu. Vasović kaže da se radna snaga teško nalazi, ali da se sezonci najviše javljaju iz Leskovca i Vranja. Problema će biti i zbog najave da će radnici morati da se prijavljuju, jer, kako kaže Zoran, neko od radnika se zadrži dan ili dva.

Polovični prinosi

Ovogodišnji prinosi su polovični. Prosek je od 25 do 50 tona kada je dobra godina, a ove godine je to mnogo manje. Ipak, na jednoj parceli setva je počela rano, oko 24. marta i taj krompir je imao vlage.

Semenski krompir se plasira širom Srbije, a deo se i izvozi. Ipak ove godine neće biti tako.

"Ne samo što je loš prinos, nego je i kvalitet loš. Sreća, pa nema moljca. Cena je malo veća, ali će i zarada biti mala. Problema imamo sa zaštitiom bilja. Institut u Topčideru nam radi kontrolu, a mi nemamo ni uvid u to. Traže nam novac, a sa njima ne možemo ni da razgovaramo", tvrdi Zoran.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Zoran Vasović Gornji Banjani Semenski krompir


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)