Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja u EU
  • 17.07.2017. 13:15

Proizvodnja žitarica u EU ponovo ispod proseka

Toplotni udari i suša u nekim zemljama, posebno u Španiji, najverovatnije će značiti da će EU proizvodnja žitarica drugu godinu zaredom biti ispod proseka.

Foto: Pixabay/vargasz
  • 833
  • 46
  • 0

Više od bilo kog drugog ekonoskog sektora, poljoprivredna proizvodnja zavisi od vremena, a ova godina nije izuzetak. Prema najnovijim kratkoročnim ekonomskim izgledima Evropske unije za poljoprivredna tržišta, toplotni udari i suša u nekim zemljama, posebno u Španiji, najverovatnije će značiti da će EU proizvodnja žitarica drugu godinu zaredom biti ispod proseka.

Uprkos očekivanom porastu od 3,4 miliona tona u poređenju sa 2016.-2017., ukupna proizvodnja žitarica u 2017.-2018. predviđa se na 298 miliona tona.

Nizak nivo proizvodnje žitarica imaće štetan uticaj na izvoz EU i smanjenje nivoa zaliha, ali dovoljan nivo globalne proizvodnje žitarica znači da se ipak može očekivati da će cene rasti.

Nasuprot tome, očekuje se da će se oporaviti EU proizvodnja uljarica i proteinskih kultura - do 38 miliona tona, što znači 8% više nego prošle godine.

Razlog je porast zasađenih površina (gotovo 13,7 miliona hektara), kao i veći prinos repice zahvaljujući boljim vremenskim uslovima.

Foto: Pixabay/vargasz


Izvori

AgPress


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!