• Biodizel
  • 01.03.2017. 10:30

Prolećna setva skuplja za najmanje 15 odsto

Već sada je jasno da će prolećna setva biti skuplja za 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju proračuni Zadružnog saveza Vovjodine. Veća ulaganja poljoprivrednike očekuju prevashodno zbog skupog dizel goriva.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 2.820
  • 644
  • 0

"Zahvaljujući" ceni dizel goriva, ovogodišnja prolećna setva biće za 15 do 20 odsto skuplja u odnosu na lanjsku. Cena semenske robe su na nivou prošle godine. Jedina povoljnost je niža cena veštačkog đubriva za pet procenata, kalkulacije su Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV).

"Mi iz Zadružnog saveza Vojvodine apelujemo na sve državne organe, prevashodno na Ministarstvo poljoprivrede, da napravi iskorak i ako je moguće da se učini nešto sa cenom dizel goriva i to pre početka prolećnih radova. Mi se zalažemo za takozvani 'plavi dizel' i apelujemo da se izađe u susret poljoprivrednim proizvođačima. Do početka prolećnih radova u polju nema još mnogo vremena. Za to postoje mogućnosti, posebno ako ih država oslobodi akciza. To rade i zemlje u okruženju", kazao je Radislav Jovanov, predsednik ZSV.

Manje pšenice, dominacija kukuruza

Slobodno se može reći da je pšenica jesenas posejana na izuzetno maloj površini, što je prava retkost. Razloge za ovu pojavu treba tražiti u niskim otkupnim cenama hlebnog žita. Ali, to nije jedini problem, kaže Jovanov i dodaje:

Jovanov: zalažemo se za "plavi dizel"

"Mnogo ozbiljniji problem predstavljaju različiti rokovi setve, pa je tako pšenica koja je posejana jako kasno u jako lošem stanju. To znači da će sigurno biti preoravanja. Kukuruz, soja, suncokret i nešto šećerne repe činiće plodored na vojvođanskim njivama. Mislim da će sav vakuum, odnosno površine koje decenijama zauzima hlebno žito, koje jesenas nisu iskorišćene u te svrhe, biti namenjene kukuruzu".

Foto: Jasna Bajšanski


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Pročitaj više »

Tagovi

Zadružni savez Vojvodine Prolećna setva Skuplja Dizel gorio Semenska roba Veštačko đubrivo Kalkulacija Državni organi Ministarstvo poljoprivrede Radislav Jovanov Vojvodina Kukuruz Soja Suncokret Šećerna repa Plodored


Autorka

Jasna Bajšanski

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Besplatno, za sve članove, do kraja oktobra.