Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usevi Velike Britanije
  • 08.04.2015. 18:00

Promena kultivacijske prakse zbog mišjeg repka!

Velike nade polažu se u prolećnu setvu pšenice, područje pod ječmom najveće je od 2003. te postoji mogućnost za još jedan rekordan urod u Velikoj Britaniji. Područje pod uljanom repicom ostaje nepromenjeno, a urod zobi još ostaje nepoznanica. Mišji repak predstavlja velik problem na poljima te se menja kultivacijska praksa.

Foto: depositphotos.com,
  • 91
  • 3
  • 0

Britanski usevi zasada prate norme! Jesenji uslovi u 2014. godini bili su odlični, s većinom zimskih žitarica i uljanih semenki u uslovima izvan optimalnih. Prolećni usevi su dobro nikli i napredovali mnogo bolje nego prošlosezonski.

Zima 2014/15. godine sa sobom je donela normalnu količinu padavina, sa sušnijim uslovima kroz istočni deo zemlje u poređenju sa zapadnim. To je velikoj suprotnosti sa zimom 2013/14. godine kada su klimatski uslovi bili prekomerno vlažni. Većina oranica tokom zime 2014/15. postigla je kapacitet tla, s pomalo lokalizovane vode i zasićene zemlje, ali relativno suvi prolećni uslovi dopustili su većini njiva da se prosuše za prolećnu kultivaciju.

Temperature tokom zime bile su u normalnim granicama. Jesen je bila blaga, pa čak i toplija nego inače. U martu ove godine bilo je takođe natprosečno toplo, ali je preko noći bilo i mraza.

Naglasak na prolećnoj setvi

Suvo vreme tokom jeseni omogućilo je farmerima završetak radova u optimalnom roku, s nekoliko promena plana. AHDB/HGCA anketa setve donela je rezultate o mogućem smanjenju zimskih useva, što daje naglasak na prolećnoj setvi.

Kako bi se postigli nivoi prinosa iz 2014, biće potrebna veća površina pod pšenicom u 2015. godini.

Mnogi su faktori koji stoje iza toga. Tu su i zahtevi ZPP, kao što su: diverzifikacija (unošenje promena), područja ekološkog fokusa, promene u ekonomiji useva i promene u tretmanima mišjeg repka. Trenutno se nazire da će, uprkos regionalnim varijacijama, područje pod ječmom biti slično kao i 2014. godine. U žitaricama je primećen rani razvoj žute rđe. Moguće je da će se regionalne razlike u cenama škotske pšenice smanjivati u nadolazećoj sezoni.

Suzbijanje mišjeg repka

Mišji repak je iznenađujuće otporan na herbicide. Njime je zahvaćeno 40 do 50% obradivih površina, naročito teža glinena tla na jugu i istoku Engleske. Farmeri zato menjaju praksu kultivacije jer ne postoji drugi način za uništavanje tog korova. Na starijim listovima većine žitarica nalazi se septorija, a to će ukoliko se vlažno vreme tokom rasta stabljika u dužinu nastavi, biti glavni izvor infekcije.

Treće po veličini područje pod ječmom?

Veliko područje pod ječmom stvara potencijal za treće po veličini područje pod tom žitaricom.

Prema procenama, područje pod ječmom, posejanim zimi, najveće je u Velikoj Britaniji još od 2003. godine i malo iznad prošlosezonskog visokog nivoa. U 2014. godini su visoki zimski prinosi ječma bili pojačani prolećnom setvom i najvećim područjem pod tom žitaricom u istoriji. Ostaje da sačekamo i vidimo da li će se te prognoze ostvariti.

Zob će biti veliko iznenađenje za tržište

Prolećna setva biće odlučujuća za zob, naročito zato što se istorijski visoke zalihe mogu preneti u narednu sezonu.

Na prvi pogled, čini se da će engleske zobi biti manje, a to će pozitivno uticati na tržišne cene. U Velikoj Britaniji, do decembra prošle godine, posejano je oko 94 Kha zobi. To je 31% manje nego što je požnjeveno 2014. godine. No, nije jasno koliko je tačno područje pod zobi. Stvari na tržištu iskristalisaće se tek nakon prolećne setve.

Uljana repica i dalje jaka

Zimski usevi pod uljanom repicom procenjuju se na 669 Kha, odnosno 1% ispod ukupne površine požnjevene u 2014. godini. I dok su projekcije nešto više od očekivanih, to može biti i odraz velikih površina pod zimskim ječmom požnjevenim u 2013, koji je idealna pretkultura za uljanu repicu. Ukoliko ne bude prolećne setve, područje pod repicom će biti gotovo 90 Kha ispod rekordne 2012. godine.

Postoji nesigurnost kada je reč o finalnom području pod uljanom repicom jer je nepoznato da li će i koliko biti prolećnih useva. Ako prinosi i daljna proizvodnja nastave započeti trend, smanjenje površina pod uljanom repicom pružiće priliku za izvoz i formiranje dobre izvozne cene. Dok su primetne promene među žitaricama, Velika Britanija će izgleda biti aktivna na izvoznim tržištima i sledeće sezone.

Foto: depositphotos.com, @NikitaN


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Zob (ovas)

Zob (ovas)

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob (ovas) je ranije korištena za proizvodnju hleba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, griz, ljuspice itd.).... Više [+]

Tagovi

Tržište Uljana repica Ječam Zob Prolećna setva Mišji repak Britanski usevi Vremenski uslovi


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]