Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 06.05.2016. 15:30

Promet žitarica pao, a cene porasle

Podaci od svega 200 tona prometovane robe, čija je finansijska vrednost 3.839.000 dinara, višestruko su manji u poređenju sa upoređujućim podacima iz prethodne nedelje.

  • 556
  • 26
  • 0

Skraćena radna nedelja je donela manji promet, ali i opšti rast cena na organizovanom berzanskom tržištu u Novom Sadu. Nalazimo se u periodu za koji nije karakteristično da cene kontinuirano rastu, osim ako vegetativna kondicija useva i prenete zalihe najavljuju manje prinose, odnosno manju ponudu za narednu ekonomsku godinu. S obzirom na dobar izgled useva i na evidentno velike prelazne zalihe, pomalo čudi ovaj izraženi cenovni rast.

Podaci od svega 200 tona prometovane robe, čija je finansijska vrednost 3.839.000 dinara, višestruko su manji u poređenju sa upoređujućim podacima iz prethodne nedelje.

Kukuruz - tržišni dobitnik

Kukuruz je najveći tržišni dobitnik u tekućoj ekonomskoj godini. To je sada već sasvim evidentno. Cena žutog zrna je u nedelji za nama došla do nivoa od 19,25 din/kg (17,50 bez PDV). U odnosu na cenu ove robe u prethodnoj nedelji to je rast od 3,54%. Ujedno, to je nov ovosezonski cenovni rekord i istovremeno nivo cene koji je za preko 12% veći u odnosu na isti period prošle godine. Za razliku od pšenice, svetski bilansi kukuruza nisu toliko napregnuti, pa se to vidi i na tržištu. Značajan izvoz u aprilu mesecu i sve tanje zalihe podstiču na rast cene. Gde je gornja granica rasta cene saznaćemo vrlo brzo, možda već sledeće nedelje.

Porasla cena pšenice - upitna održivost daljeg rasta

Pšenicom se u protekloj nedelji trgovalo u rasponu od 17,30 din/kg bez PDV, pa do 17,50 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 19,18 din/kg (17,43 bez PDV), što za 0,89% rast u odnosu na prosečnu cenu iz prethodnog nedeljnog perioda. Nema značajnijih poremećaja na svetskom tržištu koji bi u dužem periodu držali cenu hlebnog zrna na visokom nivou, pa je pitanje održivosti daljeg rasta cene i na našem tržištu.

Prodex beleži najveću vrednost u poslednjih 8 meseci. Naime, vrednost ovog berzanskog indeksa poslednjeg dana prošlonedeljnog trgovanja se zaustavila na poziciji od 210,06 indeksnih poena, što je rast za 2,41 indeksnih poena u poređenju sa poslednjim radnim danom u prethodnoj nedelji.

Na svetskom tržištu cene pale

Fondovi su i ove nedelje bili značajan faktor na američkim berzama. Iako su početkom nedelje ulazili u duge pozicije, što je uticalo na rast cena, u drugoj polovini nedelje su izlazili iz tih pozicija gurajući cene na dole. Od fundamentalnih faktora se isticalo jedino odlično stanje pšenice na američkim ravnicama. Procene da je pšenica u mnogo boljem stanju od očekivanog, kao i odličan napredak setve kukuruza i soje su dodatno obarali cene.

Pšenica je za 4,47% jeftinija u odnosu na kraj prošle nedelje, dok je cena kukuruza niža za 2,37%. Uprkos berbi soje u Brazilu cena zrna je početkom nedelje rasla, pod uticajem visoke potražnje. U drugoj polovini nedelje cena je ipak pala i to za 1,53%. Sojina sačma je za 3,01% skuplja u odnosu na kraj prethodne nedelje. U Budimpešti je cena pšenice niža za 1,60%, dok je novoposmatrani fjučers na kukuruz skuplji za 4,49%. U Parizu se pšenicom trgovalo po ceni koja je za 1,60% niža, a kukuruzom čija je cena za 0,77% viša u odnosu na prošlonedeljnu.

Kakvo je bilo stanje tržišta u aprilu?

Početak maeseca aprila je bio dosta miran, kako cenovno tako i po obimu berzanskog trgovanja. Rast potražnje, pre svega od strane izvoznika, je za sobom povukao i rast cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda, što je rezultiralo većim berzanskim trgovanjem. Ukupno je prometovano 3.845t robe, finansijske vrednosti 77.505.500,00 din, što je za 22,32%, odnosno 20,48% manji promet u odnosu na martovski.

Kukuruz je obuhvatao gotovo 2/3 berzanskog trgovanja. Cena je imala uzlazni trend, pa je ujedno zabeležena i najviša ovosezonska cena u pojedinačnom berzanskom trgovanju, a koja je iznosila 17,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena merkantilnog kukuruza za april iznosi 16,54 din (18,19 din/kg sa PDV-om), što je 5,55% rast u odnosu na mart. Kukuruz sa povećanom vlagom do 16% je prometovan po 15,50 din (17,05 sa PDV-om).

Iako vremenski uslovi pogoduju razvoju pšenice, koja je u odličnom stanju za ovo doba godine, kako kod nas tako i u svetu, cena pšenice je ipak beležila rast. Nakon pada cene hlebnog zrna roda 2015. na najniži nivo od 15,60 din bez PDV-a, uzlazni trend iz marta je nastavljen i tokom aprila meseca. Cena se kretala u rasponu od 16,20 do 17,50 din bez PDV-a, dok je ponderisana cena iznosila 16,97 din (18,67 din/kg sa PDV-om), što je za 6,33% više u odnosu na upoređujući podatak iz prethodnog meseca.

Rast cene je zabeležen i na tržištu soje. Zrno je u odnosu na prethodni mesec bilo skuplje za 4,22%, a ponder je iznosio 39,81 din/kg sa PDV-om (43,79 din/kg bez PDV-a).

Foto:bigstockphotos.com;smart.art


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Promet žitarica Kukuruz Soja Pšenica Cene žitarica Prodex Berzansko trgovanje


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)