Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 22.07.2016. 15:00

Pšenica dominirala na berzanskom tržištu

Promet od 975 tona robe u nedelji za nama 4,3 puta je veći, a vrednost prometovane robe koja je iznosila 15.856.500 dinara je duplo veća u odnosu na upoređujuće podatke u prethodnoj nedelji.

  • 1.166
  • 57
  • 0

Žetvena nervoza je prošla. Prvi tržišni udar na tržištu pšenice izazvao je znatne poremećaje, ali po ponašanju tržišnih učesnika u protekloj nedelji, primetno je da je taj veliki nalet tražnje iza nas, što je dovelo do izvesne stabilizacije tržišta.

Promet od 975 tona robe u nedelji za nama 4,3 puta je veći, a vrednost prometovane robe koja je iznosila 15.856.500 dinara je duplo veća u odnosu na upoređujuće podatke u prethodnoj nedelji.

Malo ohrabrenje za proizvođače pšenice

Tržište pšenice polako ulazi u uobičajeni ritam ponude i tražnje, gde nema velikih cenovnih skokova. U protekloj nedelji cena je varirala u rasponu od 14,50 din/kg bez PDV, pa do 15,00 din/kg. Uzimajući u obzir šta se sve dešavalo na vanberzanskom, slobodnom tržištu prethodnih nedelja, pomenute realizovane berzanske cene, iako i dalje na vrlo niskom nivou, ipak predstavljaju blago ohrabrenje proizvođačima pšenice, da će se cena hlebnog zrna bar malo oporaviti i doći do za njih iole prihvatljivog nivoa. Nije zgoreg podsetiti da na registrovanu cenu bez PDV, poljoprivrednim proizvođačima koji su van sistema PDV-a pripada poreska nadoknada od 8%.

Cena kukuruza je definitivno pala

Dugo je naša najzastupljenija berzanska roba kotirala na cenovnoj relaciji između 19,50 din/kg bez PDV i 20,00 din/kg, da bi u nedelji za nama bila registrovana cena od 20,46 din/kg (18,60 bez PDV), što je u odnou na poslednje berzansko trgovanje ovom robom značajan pad od 7%. Nagoveštaj o značajnijem padu cene kukuruza, iz prve polovine juna, obistinio se tokom nedelje za nama registrovanjem aktuelne cene od 18,60 din/kg, bez PDV-a, što je 1,40 din/kg manje nego početkom meseca.

Prodex beleži kontinuirani trend pada

Uz nepromenjenu cenu pšenice (14,50-15,00 din/kg, bez PDV-a), kao i relativno stabilno tržište soje, registrovani pad cene kukuruza je bio praktično jedini faktor ovonedeljnog pada indeksne vrednosti Prodex-a. Time Prodex beleži kontinuirani trend pada indeksne vrednosti, treću nedelju za redom, odnosno tokom čitavog meseca jula. Od 01.07. do danas ovaj indeks je "oslabio" za 11,67 indeksnih poena, pri čemu je ovonedeljni pad najizraženiji i iznosi čak 4,98 indeksnih poena. Na današnji dan vrednost ovog agregatnog pokazatelja cena najznačajnijih ratarskih kultura, iznosi 207,88 indeksnih poena.

Kakvo je stanje na svetskom tržištu?

Dobro stanje useva je početkom nedelje uticao na pad cene fjučersa na žitarice na čikaškoj berzi. Sve do kraja nedelje cena kukuruza je u Americi nastavila s padom, što ju je dovelo na najniži nivo od jeseni 2014. Nakon vrelog talasa, vremenske prognoze za naredni period su pozitivne. Štaviše, izvoz kukuruza roda 2015. je prošle nedelje naglo opao. Sve to je uticalo da cena septembarskog fjučersa bude niža za 6,54% u odnosu na kraj prošle nedelje, dok je cena na fjučers penice niža za 3,78%.

Izvoz soje iz SAD-a je bio na visokom nivou. Međutim, povoljni vremenski uslovi su zadržali njenu cenu na niskom nivou. U odnosu na kraj prošle nedelje zrno soje je pojeftinilo za 4,72%, a sojina sačma za 5,55%.

Loši rezultati žetve pšenice u Francuskoj su nastavili da pritiskaju cenu pšenice. U Parizu je, za razliku od američkog tržišta, cena fjučersa na pšenicu skočila za 5,36%, dok je cena fjučersa na kukuruz imala pad od 2,59%. U Budimpešti se cena pšenice gotovo nije menjala, ali je pšenica pojeftinila za 2,06%.

Foto:bigstockphotos:guffoto


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Svetsko tržište žitarica i uljarica Cene žitarica Pšenica Kukuruz Soja Prodex


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao