Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozima pšenica
  • 02.02.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Pšenica i ječam na udaru patogena

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), rđe (Puccinia spp.) i pepelnice žita (Erysiphe graminis).

Foto: PIS Vojvodina
  • 261
  • 12
  • 0

Na području delovanja RC Novi Sad usevi ozime pšenice iz optimalnih rokova setve se nalaze u fazi bokorenja: dva stablo vidljivo, dok se usevi iz kasnijih rokova setve nalaze u fazi tri lista razvijena (BBCH 13). Usevi ozimog ječma se nalaze u različitim fazama bokorenja: od dva do tri stabla vidljiva, izveštaj je Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), rđe (Puccinia spp.) i pepelnice žita (Erysiphe graminis), dok se u usevima ječma registruje prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) i pepelnice žita (Erysiphe graminis).

Jutarnji mrazevi nepovoljno utiču na razvoj i širenje patogena

Prisustvo patogena u usevima ozimih strnina je u niskom intenzitetu napada. Vremenske prilike u prethodnom periodu, sa pojavom čestih jutarnjih mrazeva, nepovoljno utiču na razvoj i širenje navedenih patogena. Takođe, prilikom vizuelnih pregleda nije registrovano prisustvo insekata.

Kako je ranije rekla stručna saradnica Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Snežana Stojković Jevtić za Agroklub, sneg koji je padao u proteklim danima poželjan je za ratarske kulture kad su ovako niske temperature. Sve ratarske kulture i strna žita koja su posejana u optimalnom roku, sada su u fazi mirovanja i ovih 10 do 20 centimetra snega su dobrodošle jer služi kao izolator.

RC Novi Sad nastavlja sa redovnim praćenjem i izveštavanjem zdravstvenog stanja useva ozime pšenice i ječma.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Pšenica Bokorenje Mrežasta pegavost Pepelnica žita Bolest ječma Sneg Izolator Patogeni


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...