Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod pšenice
  • 29.07.2019. 14:00

Pšenica ove godine rodila za petinu manje

Prinosi pšenice ove godine manji su za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema procenama stručnjaka, ovogodišnji rod iznosi oko dva i po miliona tona što je za petinu manje od prošlogodišnjeg.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 358
  • 47
  • 0

Od ukupnog roda pšenice, koji ove godine iznosi oko dva i po miliona tona, za izvoz je namenjeno oko milion tona, prenosi RTS.

Za poljoprivrednike ova godina najteža u poslednjih deset

Za poljoprivrednike je, pored toga što je rod pšenice znatno manji u odnosu na prošlu sezonu, ova godina bila najteža kada je u pitanju proizvodnja ovog ratarskog useva u poslednjih deset godina. Prema njihovim rečima, proizvodnju su im najviše otežale klimatske promene. Kako objašnjavaju, na razvoj pšenice negativno su uticali sušni periodi u toku jeseni i zime posle kojih je došlo do nagle promene vremena praćene velikim padavinama. Pšenici posebno nisu pogodovale velike promene u temperaturi jer je, kako navode, to izazvalo oboljenja kod pšenice.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni ni kada je u pitanju otkupna cena pšenice. Poljoprivrednik iz Tabanovića Svetislav Živanović navodi da je sadašnja cena od 18 dinara nedovoljna.

"Imao sam pet hektara pod pšenicom. Prinos je na oglednom polju bio 6,6 tona po hektaru, a na ostalom je bilo 5,5 tona. Oko 30 tona pšenice sam predao u mlin. Čekamo bolju cenu jer ova je realno niska. Osamnaest dinara je cena koja ne može da pokrije cenu koštanja pšenice", kaže Živanović.

Da li je otkupna cena ipak realna?

Ipak, za razliku od proizvođača koji smatraju da cena pšenice nije dovoljno visoka da zadovolji sve potrebe poljoprivrednika, otkupljivači tvrde suprotno.

"Cena je takva, tržište je formira, svaki dan se ona može promeniti. Od početka žetve se promenila na dinar više. Trenutno iznosi 18 dinara za sve proizvođače na prodajnim mestima i takva je kod većine otkupljivača na teritoriji Vojvodine", kaže Jovan Bulatović iz "Konzula", doo Novi Sad.

Bulatović ocenjuje da domaća proizvodnja neće biti ugrožena i da, kada je u pitanju izvoz pšenice, postoje tržišni viškovi koji su zapravo, kako navodi, stočna pšenica. Prema njegovim rečima, ta pšenica biće namenjena za izvoz.

"Specifično za ovu godinu jeste da će ti tržišni viškovi predstavljati praktično stočnu pšenicu koja će kao takva biti ponuđena tržištu pa kakav bude njen odgovor takav će biti i naš izvoz", rekao je Bulatović. 

Poljoprivrednici nisu zadovoljni ni kvalitetom pšenice

Poljoprivrednici imaju ove godine problema i sa kvalitetom pšenice. Kako ocenjuje poljoprivredni stručnjak Vojin Trkulja, primećuje se iz ovogodišnje sezone da su se pojavile nove bolesti i insekti koji negativno utiču na razvoj ove žitarice.

"Javljaju se nove bolesti, novi insekti i sa pravom se pitamo zbog čega se sve to javlja. Da li to uzrokuju vremenski uslovi, da li ova nova semena, nova genetika. Za jesen ostaje pitanje šta sejati, koliko sorte i koliku površinu pšenice da zasejemo", navodi Trkulja.

Najveći deo pšenice iz ovogodišnje sezone biće u skladištima dok se cena ne promeni na bolje, a još uvek nije poznato kako će se sa ovogodišnjim lošim rodom izboriti mali poljoprivredni proizvođači.


Izvori

RTS


Tagovi

Proizvodnja pšenice Rod pšenice Svetislav Živanović Jovan Bulatović Vojin Trkulja


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!