Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica 2022
  • 25.08.2022. 15:00

Pšenica u Rumuniji podbacila, Egipat kupuje rusku, Indija ne planira uvoz

Na rumunski rod uticale su vremenske neprilike, Egipat puni zalihe, a u Indiji rastu cene pšenice.

Foto: Depositphotos/Kukota
  • 178
  • 57
  • 0

Rumunija je ove godine požnjela devet miliona tona pšenice, za petinu manje nego lani. Razlog su nepovoljne vremenske prilike i viši troškovi proizvodnje, saopštilo je u tamošnje ministarstvo poljoprivrede. 

Rod slabiji za petinu

Prošle, 2021. godine zabeležili su rekordan rod od 11,3 miliona tona, navodi Reuters. U avgustu je ministar poljoprivrede Petre Daea rekao da će ove godine biti manji za gotovo petinu, odnosno 18 odsto, ali će i dalje imati viška za potrebe izvoza. Usevi su stradali zbog visokih temperatura i dugotrajne suše. Preliminarni podaci ministarstva pokazali su štetu na 420.380 hektara, od ukupno zasejanih oko sedam miliona hektara. 

Visoke temperature i dugotrajna suša umanjile su rod (Foto:  Depositphoto/jorgefranco)

Tamo se trenutno obavlja žetva suncokreta i berba kukuruza. Rumunija je zemlja među najvećim prodavcima žitarica u EU, a izvozi ih i na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem. Sama potroši od 2,5 do tri miliona tona. Žitarice izvozi preko luke Constanta na Crnom moru koju je Ukrajina koristila kao alternativni put u šest meseci nakon ruske invazije.

Egipat kupio pšenicu za 368 dolara po toni

Egipat, osim što je jedan od većih kupaca rumunske pšenice, u ponedeljak je kupio 240.000 tona ruske, potvrdilo je za Reuters tamošnje ministarstvo snabdevanja. Time su nastavili nedavni trend kupovine bez raspisivanja međunarodnih takmičenja.

Ministarstvo nije otkrilo cenu ili dobavljača, ali trgovci su izjavili da misle da je prodato Glavnoj upravi za snabdevanje robom (General Authority for Supply Commodities - GASC) po ceni od 368 dolara po toni, što je pad od oko osam odsto u odnosu na poslednju kupovinu u julu.

Državni kupac je do sada otkupio oko 1,8 miliona tona uvozne pšenice od početka nove poslovne godine putem takmičenja i direktnih otkupa, izjavio je ministar snabdevanja.

Tako su sada egipatske strateške rezerve pšenice trenutno dovoljne za sedam meseci, mesec dana više od uobičajenog cilja od šest meseci.

Egipat, jedan od vodećih svetskih uvoznika ove žitarice, poslednjih se godina uvelike oslanja na rusku i ukrajinsku pšenicu. 

Rekordne cene u Indiji

S druge strane, Indija ima dovoljne zalihe pšenice i nema plana za uvoz žitarica, izjavila je tamošnja vlada u nedelju, a kao odgovor pojedinim medijima da Nju Delhi planira uvoz. Tamošnje su cene pšenice skočile na rekordnih 24.453 rupija (308 evra) po toni. 

To je povećanje od gotovo 16 odsto u odnosu na nedavne najniže vrednosti koje su usledile nakon iznenadne vladine zabrane izvoza 14. maja, čime su okončane nade da bi Indija mogla da popuni tržišnu prazninu nastalu nedostatkom ukrajinskog žita.

Može li Indija da prehrani svet?

Porast cena podstakao je trgovce na nagađanja da će Nju Delhi dopustiti uvoz kako bi se povećale zalihe, a koje su smanjene nakon što je useve pogodio toplotni talas.

Ali su u Odseku za hranu i javnu distribuciju na Tviteru objavili da ne postoji takav plan.

"Zemlja ima dovoljno zaliha da zadovolji naše domaće potrebe, i za javnu distribuciju."

Nabavka pšenice u Indiji 2022. godine pala je 57 odsto u odnosu na godinu pre na 18,8 miliona tona.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Uzgoj pšenice Pšenica 2022 Rumunjska Egipat Indija Cena pšenice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!