Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje žitarica
  • 19.11.2022. 18:00

Pšenica uzgajana u zatvorenom prostoru postiže rekordne prinose?

Kontrolisani uslovi, bez pesticida i zemlje, dali su visoke prinose. Da li će ova proizvodnja obezbediti globalnu snabdevenost hranom?

Foto: Depositphotos/threeart (ilustracija)
  • 314
  • 113
  • 0

Posle salate i začinskog bilja, pšenica osvaja proizvodnju u zatvorenom prostoru, barem tako piše na stranicama kompanije za vertikalnu poljoprivredu Infarm koja je uspela da ovu žitaricu uzgaja u zatvorenoj farmi bez zemlje i hemijskih pesticida. U takvim kontrolisanim uslovima je ostvarena ušteda vode, jer je trebalo mnogo manje u poređenju s uzgojem na otvorenom.

Visok prinos zrna

Nakon prve faze ispitivanja, smatra se da godišnji prinos po metru kvadratnom može biti 11,7 kilograma, što je ekvivalentno 117 tona po hektaru. To je 26 puta veći prinos nego u slučaju uzgajanja pšenice na otvorenom polju.

Na osnovu dosadašnjih rezultata predviđa se da će ova tehnologija postati osnovni stub globalne proizvodnje hrane.

"Da bismo nastavili hraniti rastuću svetsku populaciju, moramo postići veće prinose useva", rekao je tehnički direktor i suosnivač kompanije, Gaj Galonska. Dodao je da su u eksperimentu dokazali da je to moguće postići za pšenicu u kontrolisanom okruženju. U odnosu na prosečan prinos na otvorenom polju koji je oko 4,5 tona po hektaru na godišnjem nivou, zbog uticaja godišnjih doba i vremenskih prilika, rezultati su više nego odlični.

Prekretnica za prehrambenu bezbednost

Otkriće bi moglo povećati proizvodnju ove žitarice za dodatnih 50 odsto kombinujući poboljšanu genetiku i kompjutersko podešavanje bitnih parametara, jer spoljni uticaji ne deluju na biljke koje su potpuno zaštićene i razvijaju se u optimalnim uslovima bez prisustva prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama.

Kako pšenica čini i do 40 odsto dnevnog unosa proteina ovo je prekratnica za globalnu prehrambenu bezbednost.

Kako izgleda pšenica uzgajana u zatvorenom, pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Prinos pšenice Pšenica Kontrolisani uslovi Povećanje prinosa pšenice Ispitivanje pšenice Infarm


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.